Kilpakävelyn biomekaniikka aerobisella ja anaerobisella kynnysnopeudella tasotestin aikana - Hentilä, Sini (2020)
Johdanto. Kilpakävely on kestävyyslaji, jonka suoritustekniikkaa määrittelevät Kansainvälisen yleisurheiluliiton (World Athletics (WA)) säännöt. Kilpakävelyssä on kilpailtu 10, 20 ja 50 km matkoilla, mutta vuonna 2021 kilpailumatkat uudistuvat. Uusia kilpailumatkoja ei ole vielä julkistettu. 20 km matkalla etenemisnopeus on lähellä urheilijan anaerobista kynnysnopeutta ja 50 km matkalla lähellä urheilijan aerobista kynnysnopeutta. Kilpakävelijä voi kasvattaa etenemisnopeutta lisäämällä askelpituutta, askelfrekvenssiä ja lentoaikaa sekä lyhentämällä kontaktiaikaa. Kilpakävelyn biomekaniikkaa on tutkittu melko vähän. Askelmuuttujia ja nivelkulmia on tutkittu enemmän kuin askelkontaktin aikaisia reaktiovoimia. Kilpakävelyn askelkontaktin aikaisia impulsseja ei ole raportoitu yhdessäkään tutkimuksessa. Impulssi kuvaa liikemäärän muutosta ja etenemisnopeuden säilymisen kannalta jarruttavan ja työntävän vaiheen impulssit ovat tärkeitä muuttujia. Tämän tutkimuksen avulla pyrittiin lisäämään tietoa kilpakävelyn biomekaniikasta ja tarkoituksena oli selvittää kilpakävelyn spatiotemporaalisia (ajan ja paikan suhteen mitattuja) muuttujia, nivelkulmia ja askelkontaktin aikaisia reaktiovoimia sekä impulsseja aerobisen ja anaerobisen kynnyksen nopeuksilla tasotestin aikana.