A little bit of help from the mother goes a long way : the effect of maternal antibodies on antibody levels and growth during the first year of the magpie (Pica pica) - Rauhala, Katja (2020)
Emolta munan kautta siirtyvät vasta-aineet antavat tärkeän lyhytkestoisen immuniteettisuojan linnunpoikasen ensimmäisten elinviikkojen aikana, kun sen oma spesifisempi immuunipuolustus on vielä kehityksen alla. Emon vasta- aineiden vaikutuksella poikasen vasta-ainetuotantoon ja kasvuun voi olla mahdollisesti pitkäkestoisempia merkityksiä poikasen ilmiasun ja selviytymisen kannalta, mutta aihetta on tutkittu vielä melko vähän. Tutkimuksessani selvitin, miten emolta siirtyvät vasta-aineet vaikuttivat harakanpoikasten omiin vasta- ainetasoihin ja kasvuun niiden ensimmäisen elinvuoden aikana. Poikasia seurattiin ensin niiden kotipesässä kuoriutumisesta noin lentopoikasikäisiksi, minkä jälkeen ne siirrettiin seurattaviksi ulkohäkkeihin seuraavaan kevääseen asti. Emolta saatujen vasta-aineiden määrä mitattiin heti kuoriutumisen jälkeisistä vasta-aineista. Emon vasta-aineet vaikuttivat positiivisesti sekä poikasten pesästä lähdön aikaisiin vasta-ainetasoihin, painoon ja nilkan pituuteen, että pesästä lähdön jälkeisiin vasta-ainetasoihin. Poikasten pesästä lähdön aikainen paino vaikutti positiivisesti pesästä lähdön jälkeiseen painoon. Tämän tutkimuksen perusteella luonnonvaraisen, pesäviipyisen lajin emon vasta-ainetasoilla on positiivisia vaikutuksia sekä pesästä lähdön aikaisiin, että pesästä lähdön jälkeisiin poikasen ominaisuuksiin sekä suoran että epäsuoran vaikutuksen kautta. Täten emon vasta-aineilla on positiivinen vaikutus poikasen ilmiasuun, ja sitä kautta mahdollisesti sen kelpoisuuteen ja selviytymiseen.