Unelma Suomesta pienenä arktisena supervaltana : Suomen arktisen politiikan taloudelliset ja ulkopoliittiset tavoitteet muuttuvassa toimintaympäristössä - Käräjäoja, Nico (2020)
Tutkimuksen tarkoituksena on analysoida Suomen arktisen politiikan taloudellisia ja ulkopoliittisia tavoitteita, niiden taustalla vaikuttavia intressejä sekä visioiden ja todellisuuden välistä suhdetta. Arktisen alueen painoarvon kasvu kansainvälisessä politiikassa on pakottanut Suomen määrittelemään oman toimijuutensa ja positionsa osana muuttuvaa toimintaympäristöä. Samalla on nähty mahdollisuuksia lisätä omaa ulkopoliittista vaikuttavuutta sekä hyötyä taloudellisesti esimerkiksi Koillisväylän avautumisesta. Suomen uuden arktisen strategian valmistelun myötä on ajankohtaista arvioida kriittisesti tähänastisten tavoitteiden onnistumista sekä omasta toimijuudesta tuotetun diskurssin suhdetta konkreettiseen toimintaan.