Tele-visits in elderly care : effects on quality of life - Pietilä, Mikko (2020)
Videopuhelut tai tele-visitit ovat tänä päivänä normaali asia, joita suurin osa ihmisistä käyttää esimerkiksi perheenjäsentensä kanssa. Ne ovat loistava tapa kommunikoida niin verbaalisesti kuin visuaalisin keinoin ihmisten kanssa, kun fyysinen tapaaminen on rajoitettua tai mahdollista vain harvoin. Covid-19 on osoittanut yhteiskunnalle teknologia ratkaisuiden kuten tele-visittien tärkeyden ja kuinka ne pystyvät auttamaan ihmisiä pysymään yhteydessä. Tele-visitit ovat edelleen uusi tai paremmin kuvailtuna käyttämätön tapa kommunikaatiota varten ikäihmisten palvelukodeissa. Tämä tutkimus arvioi tele-visittien vaikutuksia palvelukodissa asuvien ikäihmisten elämänlaatuun. Aihetta on tutkittu tarkemmilta elämänlaadun osilta kuten yksinäisyys, mutta kokonaisvaltaisia vaikutuksia ei ole tutkittu laajasti. Elämänlaadun osa-alueet tässä tutkimuksessa pohjautuvat teoreettiseen malliin, joka on luotu olemassa olevan kirjallisuuden ja tutkimustiedon pohjalta palvelukodissa asuvien ikäihmisten elämänlaadusta. Empiirinen laadullinen tutkimus toteutettiin Suomessa yksityisen terveysalan yrityksen palvelukotiympäristössä. Tutkimuksen löydökset osoittavat, että tele-visiteillä, joita suoritetaan toistuvasti perheen jäsenen kanssa, voi olla monia positiivisia vaikutuksia ikäihmisen elämänlaatuun. Vaikutukset ikäihmisen elämänlaatuun koostuivat suurimmaksi osaksi ilosta, elämän merkityksen tuntemisesta ja laadukkaiden sosiaalisuhteiden ylläpitämisestä tai edistämisestä, joita perheen jäsenen kanssa keskustelu ikäihmiselle tuo mukanaan. Implementoinnin konsepti tele-visiteille palvelukotiympäristöön syntyi kehityksen tuloksena jota tulisi tutkia ja jalostaa eteenpäin.