Varhaiskasvatuksen opettajien ammatillinen toimijuus ja laadukas pedagoginen toiminta - Sirén, Aino (2020)
Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin varhaiskasvatuksen opettajien ammatillisen toimijuuden ilmenemistä sekä sitä rajoittavia ja edistäviä tekijöitä laadukkaan pedagogisen toiminnan toteutuksessa. Pedagoginen toiminta on yksi laadukkaan varhaiskasvatuksen ydintekijöistä ja ammatillisella toimijuudella kuvataan varhaiskasvatuksen opettajien mahdollisuuksia vaikuttaa työhön, kehittää työkäytäntöjä ja neuvotella ammatillisesta identiteetistään. Tutkimus oli laadullinen tutkimus. Aineisto kerättiin touko-kesäkuussa 2020 varhaiskasvatuksen opettajille kohdennetulla sähköisellä kyselylomakkeella. Vastauksia saatiin 36 kappaletta ja ne muodostivat tutkimuksen aineiston. Aineisto analysoitiin käyttämällä teoriaohjaavaa ja -lähtöistä sisällönanalyysia. Tulokset osoittivat ammatillisen toimijuuden ilmenevän työkäytäntöjen kehittämisenä sekä työssä vaikuttamisena. Työkäytäntöjen kehittäminen näkyi työkäytäntöjen uudistamisena ja erityisesti niihin osallistumisena, kuten pedagogisen keskustelun ylläpitona ja yhteistyön tekemisenä. Työssä vaikuttaminen esiintyi päätösten tekona ja kuulluksi tulemisena, kuten toiminnan suunnitteluna ja näkökulmien sekä mielipiteiden arvostuksena. Tulosten mukaan samat tekijät sekä rajoittivat että edistivät ammatillista toimijuutta. Näitä tekijöitä olivat sosiokulttuuriset olosuhteet, kuten aika ja henkilöstö sekä ammatillinen toimija omalla osaamisellaan ja ammatillisen identiteetin neuvottelullaan. Ammatillisen toimijuuden merkitys korostuu muutostilanteissa, joita on ollut viime vuosina varhaiskasvatuksessa runsaasti. Tutkimustuloksia voidaan hyödyntää ammatillisen toimijuuden tukemisessa ja työyhteisön kehittämisessä.