Vaarojen valvonta vai valvonnan vaara? : suomalaisten suhtautuminen valtiovallan valvontaoikeuksiin - Nokkala, Janne (2020)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan suomalaisten suhtautumista viranomaisten oikeuksiin valvoa kansalaisia erilaisin keinoin, kuten turvakameroilla, puheluja salakuuntelemalla ja henkilöistä tietoja keräämällä. Erityishuomion kohteena ovat suomalaisten asenteet verkkoliikenteen valvontaa kohtaan, sillä langattoman viestinnän rooli on yhteiskunnan digitaalistuessa kasvanut huimasti. Aiheen tutkiminen on nähty tarpeelliseksi, sillä vaikka ihmisten huoli yksityisten tietojensa käsittelystä säteilee aika ajoin julkiseen keskusteluun, niin järjestelmällistä tieteellistä tutkimusta kansalaisten suhtautumisesta valvontaan Suomessa ei ole juuri tehty. Tutkimuskysymyksinä esitettiin, että miten suomalaiset suhtautuvat valtion valvontaoikeuksien laajentamiseen ja mitkä tekijät voisivat suhtautumista selittää. Valvonta-asenteiden ymmärtämiseksi teoriaosuus asemoi valvontatoiminnan sen historialliseen kontekstiin uhkien torjuntaan liittyvänä tiedustelutoimintana ja esittelee digitaalistuvan yhteiskunnan kansalaisten yksityisyydelle asettamia haasteita. Lisäksi käydään läpi turvallisuuden varjolla laajenevan valtion vallan ja yksilön oikeuksien välinen jännite, esitetään hypoteeseja valvonta-asenteiden selittäjiksi ja käydään läpi kansainvälistä tutkimusta yksityisyyteen liittyvistä asenteista. Tutkimusaineistona on käytetty International Social Survey Programme:n Suomessa kerättyä kyselyaineistoa vuodelta 2016 teemanaan valtion tehtävät. Tutkimukseen on valikoitu aineistosta valvontaoikeuksiin liittyvät kysymykset ja asenteita on kartoitettu hyödyntämällä analyysimenetelminä ristiintaulukointia, varianssianalyysiä ja logistista regressioanalyysiä. Tuloksina havaittiin, että useimpien valvonnan tyyppien kohdalla suomalaiset jakautuvat kahtia valvontatoimien hyväksyjiin ja torjujiin ja hyväksyjät muodostavat enemmistön silloin, kun valvonnan taustaehtona on jokin uhka kansalliselle turvallisuudelle. Enemmistö kuitenkin torjuu verkkoliikenteen valvonnan ja torjuminen on sitä yleisempää, mitä nuoremmasta ikäluokasta ja korkeammasta koulutustasosta on kyse. Myös poliittisen orientaation vaikutuksesta saatiin varovaisia viitteitä. Muilla testatuilla taustamuuttujilla ei havaittu merkittävää vaikutusta valvonta-asenteisiin.