Pelaajien kokemuksia salaisella sopimuksella huijaamisesta verkkopeleissä - Malmström, Tom (2020)
Salaisella sopimuksella huijaaminen on ongelma verkkopeleissä. Sen kohteena ovat välittömästi toiset pelaajat ja välillisesti pelien oikeudenmukaisuudesta vastaavat pelipalveluntarjoajat. Huijaamiskäyttäytymisen määrittelyssä keskeisessä roolissa ovat pelisäännöt. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata pelaajien kokemuksia salaisella sopimuksella huijaamisesta verkkopeleissä. Pelaajat ymmärtävät erityyppiset salaiset sopimukset lähes samalla tavalla. Alle puolet verkkopelaajista huijaa salaisella sopimuksella ja naisten osuus on miehiä pienempi. Selkeän salaisen sopimuksen yhdistäminen piilotettuun asenteeseen ja informaation jakamiseen olivat yleisimmät yhdistelmät salaisel-la sopimuksella huijaamisessa. Sopimussisältöinä piilotettu asenne ja informaation jakaminen olivat keskenään yhtä suosittuja. Suosituin huijaamiskumppani oli toinen pelaaja. Syitä taustalla olivat halu auttaa tai neuvoa, rahal-lisen tai vastaavan hyödyn tavoittelu, voittaminen, etulyöntiaseman saavutta-minen, huvin vuoksi huijaaminen ja oman joukon ulkopuolisen karkottaminen pelistä. Salaisella sopimuksella itse huijanneet tunnistavat helpommin huijarit, mutta alle puolet raportoi huijaamisesta. Helpoimmin tunnistettiin tilanteet, joissa sopimussisältönä käytettiin informaation jakamista. Salaisella sopimuk-sella huijaamista pidettiin helppona toteuttaa. Pelipalveluntarjoajien keskeisi-nä salaisen sopimuksen käytön estämiskeinoina koettiin pelimekaniikan suunnittelu, valvonta, raportointi ja seuraamusten asettaminen. Yleisesti kiinni jääminen koettiin epätodennäköiseksi ja seuraamukset vähäisiksi. Tutkimuksen tavoitteena oli saada tietoa salaisella sopimuksella huijaamisesta verkkope-leissä pelaajien näkökulmasta. Tutkimusaineisto kerättiin internetkyselyllä, johon vastasi 71 henkilöä. Suurin osa vastaajista oli suomalaisia (64,8 %), mutta vastaajia oli myös ympäri maailman. Tämä tutkimus toteutettiin ensisijaisesti kvalitatiivisena tutkimuksena, jota täydennettiin kvantitatiivisin menetelmin. Avoimien kysymysten vastauusaineiston käsittelyssä käytettiin apuna tyypitte-lyä. Tulokset voivat tarjota avauksia verkkopelipalveluntarjoajille, vaikuttaa pelaajien huijaamiskäyttäytymiseen ja antaa pelaajille mahdollisuuksia tunnistaa huijarit helpommin. Mahdollisiksi jatkotutkimuksiksi esitetään salaisella sopimuksella huijaamisen lopettamiseen liittyvien positiivisten kannustimien sekä salaisella sopimuksella huijaamisen estämisen vaikuttavuuden tutkimista.