Viranomaisvalvonnan vastuunjaon toteutuminen kunnassa : lasten oikeuksien valvonta lapsiperheiden sosiaalipalveluissa ja lastensuojelussa - Virsula, Taina (2020)
Tutkimuksessa tarkastellaan, kuinka kunnallisen viranomaisvalvonnan vastuunjako toteutuu lapsiperheiden sosiaalipalveluissa ja lastensuojelussa. Tutkielman lähtökohtana on ihmisoikeusperustainen sosiaalityö sekä lapsen oikeuksien toteutumisen valvonta. Tutkielma painottaa viranomaisen vastuuta lapsen oikeuksien valvonnassa sekä tarkastelee kunnallisen valvonnan rakenteita. Tutkielman viitekehyksenä toimii ihmisoikeusperustaisen sosiaalityön näkökulma, joka korostaa ihmisoikeuksien toteutumista, tunnistaa vastuunkantajiin kohdistuvat vaatimukset, painottaa yhteistyön merkitystä ja vaikuttamista sekä pyrkii pysyviin muutoksiin. Tutkielman aineiston muodostavat lapsiperheiden sosiaalihuoltoon ja lastensuojeluun vuonna 2019 kohdistuneet Suomen aluehallintovirastojen 36 tarkastus-, ohjaus- ja valvontakäynnin asiakirjaa, joita tutkielmassa on tarkasteltu laadullisen sisällönanalyysin avulla. Tutkielman tulokset osoittavat lasten oikeuksien valvonnassa olevan Suomessa puutteita, eivätkä lasten oikeudet toteudu sosiaalihuollossa tai lastensuojelussa tasavertaisena. Keskeisiksi tekijöiksi lasten oikeuksien toteutumisessa nousevat henkilöstöresurssit, sosiaalityöntekijän vastuu lapsen osallisuuden varmistamisessa, valvonnan toteuttaminen ja johtaminen sekä kunnallishallinnon ja sosiaalityön välinen vuorovaikutus. Tutkielman tuloksena syntyi neljä lasten oikeuksien valvonnan sekä toteutumisen paikkaa, joita ovat lapsen oikeus ihmisarvoiseen kohtaamiseen, turvalliseen arkeen, yhteistyöhön sekä hyvään hallintoon. Tutkielman tulokset ovat hyödynnettävissä lasten oikeuksien valvonnan sekä toteutumisen vahvistamisessa kunnallisessa sosiaalihuollossa ja lastensuojelussa.