Toiminnanohjausjärjestelmien testaaminen - Mäkeläinen, Aleksi (2020)
Toiminnanohjausjärjestelmät ovat yritysten liiketoimintaprosesseja tukevia tietojärjestelmiä, jotka kokoavat yrityksen prosessien tuottamat tietovirrat yhteen keskitettyyn tietojärjestelmään. Niiden kehitys on mukaillut liiketoimintaympäristössä tapahtuneita yleisiä muutoksia. Näistä yksi tällä hetkelläkin tapahtuva muutos on ohjelmistojen siirtyminen tarjottavaksi pilvipalveluina. Pilvipalveluna tuotettua ohjelmistoa ylläpitää sen kehittänyt yritys omilla palvelimillaan, jolloin sen ylläpitovastuu siirtyy ohjelmiston käyttäjältä sen tuottajalle. Ylläpitokustannusten vähentämisen takia ohjelmistotuottajat pyrkivät yhtenäistämään ylläpidossa olevia järjestelmäversioita pakottamalla niiden käyttäjät päivittämään ohjelmistojaan säännöllisesti. Nykyään uudet toiminnanohjausjärjestelmät toimitetaan pääsääntöisesti pilvipalveluina, jolloin niiden päivitystiheys yleistyy verrattuna aikaan, jolloin niitä ylläpidettiin niitä käyttävien organisaatioiden toimesta. Toiminnanohjausjärjestelmien keskeisen roolin vuoksi päivitysten mahdollisesti aiheuttamilla virheillä voi olla merkittävä vaikutus yrityksen toimintaan. Ohjelmistotuotannon tärkein laadunvalvontamenetelmä on testaus, joka on keskeisin keino virheiden havaitsemiseen ohjelmistossa. Tämä tutkielma on kirjallisuuskatsaus, joka lähdeaineiston perusteella pohtii toiminnanohjausjärjestelmien testaamiseen vaikuttavia asioita ja kuinka toiminnanohjausjärjestelmien testaaminen muuttuu pilvipalveluiden yleistyessä. Tutkielman perusteella voidaan todeta, että pilvipalveluna toteutettuihin toiminnanohjausjärjestelmiin siirtyminen tulee oletettavasti lisäämään testauksen vaatimia resursseja. Syynä tähän voidaan nähdä toiminnanohjausjärjestelmien keskeinen rooli yritysten liiketoimintaprosessien mahdollistajana, joka vaatii koko järjestelmän laajuisia monimutkaisia testejä.