Teknostressi : vaikutukset ja lieventävät tekijät - Reijonen, Panu (2020)
Informaatioteknologian käyttö mahdollistaa monia asioita, mutta sillä on myös negatiiviset vaikutuksensa. Teknologian käytön haittapuolien eli teknologian ”pimeän puolen” yksi ilmiö on teknostressi. Teknostressi on yksilön kykenemättömyyttä vastata uuden teknologian asettamiin vaatimuksiin ja siitä aiheutuu yksilölle psykologisia, fyysisiä oireita ja käyttäytymisen muutoksia. Näitä oireita ja muutoksia voivat olla esimerkiksi loppuun palaminen, uniongelmat ja työntuottavuuden lasku. Teknologian ominaisuudet voivat aiheuttaa teknostressiä ja yksi tekijä on informaatioteknologian tuleminen osaksi koko päivästä elämää. Työn ja vapaa-ajan raja häilyy, ja huomaamatta saatamme lukea esimerkiksi työsähköpostia kotona, vaikka emme olekaan enää töissä. Tutkielmassa selvitetään teknostressiä aiheuttavat tekijät sekä informaatioteknologian ja yksilön vaikutukset niihin. Tutkielmassa tuodaan esille teknostressin vaikutukset sekä mekanismit, joilla yksilö voi vaikutuksia lieventää ja mahdollisesti torjua.