Sosiaalialan ammattilaisten mielipidekirjoituksia lastensuojelusta Helsingin Sanomissa - Rämö, Jonna (2020)
Tutkielman tarkoituksena on selvittää, mistä teemoista sosiaalialan ammattilaiset ovat kirjoittaneet mielipidekirjoituksia Helsingin Sanomiin vuosina 2014–2017. Lisäksi selvitetään, millaista lastensuojelun julkisuuskuvaa sosiaalialan ammattilaiset kirjoituksissa tekevät. Sosiaalialan ammattilaiset tässä tutkielmassa koostuvat pääasiassa sosiaalityöntekijöistä, sosionomeista, professoreista, järjestöpuolen työntekijöistä sekä eri asiantuntijatehtävissä olevista työntekijöistä. Tutkielman teoreettinen viitekehys koostuu lastensuojelun, sosiaalialan ammattilaisten, mediajulkisuuden ja sosiaalityön hiljaisuuden kulttuurin käsitteistä. Tutkielman aineistona on Helsingin Sanomissa julkaistut sosiaalialan ammattilaisten mielipidekirjoitukset lastensuojelusta vuosilta 2014–2017, joita on yhteensä 67 kappaletta. Tutkielma on kvalitatiivinen ja sen analyysimenetelmänä on teemoittelu. Tutkielman tuloksista voidaan päätellä, että sosiaalialan ammattilaiset käyvät keskustelua lastensuojelusta aiempaa enemmän. Teema, josta sosiaalialan ammattilaiset eniten ovat kirjoittaneet, on lastensuojelun resurssit ja rakenteet ja ennen kaikkea niiden puute. Asiakkaita on liikaa ja työntekijät uupuvat, koska heillä ei ole aikaa tehdä työtään kunnolla. Pätevät työntekijät vaihtavat usein raskaasta lastensuojelusta muille sosiaalityön aloille. Sosiaalialan ammattilaiset näkevät vuonna 2016 voimaan tulleen ammattihenkilölain hyvänä asiana. Sosiaalialan ammattilaiset pitävät työtään tärkeänä, vaativana ja mielenkiintoisena työnä. He haluaisivat voida tehdä työtään paremmin. Sosiaalialan ammattilaiset esittävät kritiikkiä lastensuojelun puutteellisia rakenteita ja resursseja kohtaan sekä toivovat, että ne saadaan kuntoon. Sosiaalialan ammattilaiset toivovat kokonaisvaltaista panostamista ja aikaa lastensuojelun kehittämiseen.