Tekoälyn sovelluskohteet kyberturvallisuudessa - Keränen, Oona (2020)
Tekoälyn harppaukset viime vuosina ja uusien tekniikoiden soveltaminen kyberhyökkäyksissä ovat johtamassa siihen, että vanhat keinot eivät enää riitä hyökkäysten torjumiseksi. Tekoälyä hyödyntävien turvajärjestelmien avulla voidaan suojautua uusilta uhkilta. Tärkeitä ominaisuuksia tällaiselle järjestelmälle ovat adaptiivisuus ja kyky toimia reaaliaikaisesti. Toisaalta tekoälyn käyttöön itsessään liittyy myös riskejä ja sitä voidaan käyttää haitallisiin tarkoituksiin. Tässä tutkielmassa pyritään selvittämään, mitä tekoälyllä tarkoitetaan ja kuinka sitä voidaan hyödyntää kyberturvallisuudessa. Tutkielman keskeisimpinä tuloksina ovat tekoälyn soveltamisella turvallisuusuhkien havaitsemisessa ja torjumisessa saatavat hyödyt. Näitä sovelluskohteita ovat esimerkiksi erilaiset keinoimmuunijärjestelmät ja tunkeutumisen havaitsemisjärjestelmät. Tutkielman toteutustapana on kirjallisuuskatsaus.