Comparison of Music Education Curricula of Finland and Wales - Evans, Maija (2020)
Tutkimuksen tavoitteena on vertailla musiikin opetusta Suomessa ja Walesissa analysoimalla musiikin perusopetuksen opetussuunnitelmia. Tutkimusongelmina on selvittää nykyisten opetussuunnitelmien malli ja musiikkikasvatusfilosofia sekä tarkastella yhtäläisyyksiä ja eroavaisuuksia. Tutkimusongelmiin kuuluu myös indikatiivinen analyysi Walesin tulevan musiikin opetussuunnitelman mallista ja musiikkikasvatusfilosofiasta. Tutkimusaineistona ovat Suomen ja Walesin nykyiset musiikin perusopetuksen opetussuunnitelmat sekä Walesin tuleva musiikin perusopetuksen opetussuunnitelma. Tutkimus on luonteeltaan laadullinen vertaileva tutkimus ja analyysimenetelmänä on teorialähtöinen sisällönanalyysi. Analyysin teoreettisena viitekehyksenä käytetään Kokkidoun (2009) kehittämää analyysimallia, joka määrittää myös analyysiluokat. Tutkimuksen tulokset osoittavat laajoja yhtäläisyyksiä Suomen ja Walesin nykyisten musiikin opetussuunnitelmien mallin ja musiikkikasvatusfilosofian osalta. Eroavaisuuksia on nähtävissä painotuksissa sekä tietyn osa-alueen puuttumisessa. Kummassakin opetussuunnitelmassa on vaikutteita opetussuunnitelmatradition elementeistä ja molemmat opetussuunnitelmat ovat luonteeltaan oppilaslähtöisiä, edeten spiraalimaisesti. Laaja-alainen oppiminen sekä musiikin opetuksen sosiaalinen aspekti ovat tärkeitä molemmissa opetussuunnitelmissa. Musiikillis-kinesteettiset aktiviteetit puuttuvat Walesin nykyisestä musiikin opetussuunnitelmasta melkein kokonaan ja musiikin kuuntelu on suuremmassa asemassa Suomen musiikin opetussuunnitelmaan nähden. Walesin uusi musiikin opetussuunnitelma painottaa vahvasti laaja-alaista oppimista sekä tukee Suomen musiikin opetussuunnitelman tavoin ilmiöopetusta. Suomen ja Walesin musiikin perusopetuksen opetussuunnitelmat ovat yllättävän samankaltaisia malliltaan ja musiikkikasvatusfilosofialtaan. Musiikin opetuksen erojen voi täten olettaa liittyvän musiikin opetuksen laajempaan viitekehykseen sekä opetusjärjestelmää ohjaaviin käytänteisiin.