Konvoluutioneuroverkko metallimusiikkia sisältävän polyfonisen ääniraidan rumpuiskutapahtumien havaitsemisessa - Väisänen, Jaro (2020)
Tässä tutkielmassa tutkittiin automaattista rumputranskriptiota käyttäen konvoluutioneuroverkkoa iskutapahtumien havaitsemiseen ja transkriptioon ääniraidasta, jossa on säröä sisältävää metallimusiikkia rumpujen seassa. Iskutapahtumien havaitseminen on perustavanlaatuinen ja tärkeä vaihe musiikkianalyysissä, kuten automaattisessa transkriptiossa ja rytmin tunnistamisessa. Automaattinen rumputranskriptio on nuotinnuksen tekemistä äänitetystä rumpujen soitosta, missä iskutapahtumien havaitsemista voidaan kuvailla prosessin ensimmäiseksi vaiheeksi. Rumpuiskutapahtumista pyrittiin havaitsemaan bassorumpua ja virveliä, jotka ovat hi-hatin lisäksi useimmiten valitut rumpuinstrumentit transkription haasteellisuuden vuoksi. Konvoluutioneuroverkoilla tehtynä transkription tulokset ovat tänä päivänä parhaita muihin menetelmiin verrattuna etenkin silloin, kun rumpuiskujen seassa on polyfonista musiikkia. Tutkimuksessa luotiin konvoluutioneuroverkkototeutus polyfonisten ääniraitojen rumpuiskutapahtumien havaitsemista varten. Menetelmän kehitysvaiheessa aineistona käytettiin ENST-rumputietokantaa, joka on vastaavissa tutkimuksissa laajasti käytetty rumpuaineisto. Menetelmän testaamisessa käytettiin ENST-rumputietokannan lisäksi Riddle Me This -yhtyeen studioäänityssessiosta saatuja ääniraitoja, joilla voitiin todentaa menetelmän toimivuutta metallimusiikissa. Tutkimuksen tuloksista selvisi, että virveli-iskutapahtumia saatiin havaittua paremmin aiempaan tutkimukseen verrattuna, ja bassorummun iskutapahtumia vain hieman paremmalla tarkkuudella. Menetelmä oli sovellettavissa myös metallimusiikkiaineistoon eroteltujen perkussiivisten elementtien ansiosta.