Maahanmuuttajat maan muuttajina : maahanmuuttotaustaisten kuntavaaliehdokkaiden maahanmuuttotaustaa koskevat edustusväitteet - Ritvanen, Pauliina (2020)
Tutkimuksen tehtävänä on selvittää, millaisia edustusväitteitä maahanmuuttotaustaiset kuntavaaliehdokkaat tekevät maahanmuuttotaustaa koskien Helsingin vuoden 2017 kuntavaalien kontekstissa. Tutkimus tukeutuu Michael Sawardin teoriaan edustuksesta edustusväitteinä. Painotus on siinä, että edustusväitteen yleisön tulee tunnistaa ja arvioida ne. Analyysimenetelmänä on käytetty diskurssianalyysia, jonka on nähty soveltuvan hyvin sekä edustusväiteteoriaan että aineistoon. Tutkimuksen aineisto koostuu ehdokkaiden vaalikampanjointiin käyttämistä verkkosivuista. Aineistoa on rajattu niin, että analysoitavaksi on valikoitunut se tekstimateriaali, jossa käsitellään maahanmuuttotaustaan liittyväksi määritettyjä aihealueita. Analyysin perusteella muodostettiin neljä edustusväitekategoriaa: suorat edustusväitteet, oma tausta edustusväitteenä, oma toiminta edustusväitteenä ja vaalikonevastaukset edustusväitteinä. Havaittiin, ettei suoria edustusväitteitä tehty minä edustan x:ää muotoilulla, vaan eri aiheiden ajamisen ilmaisemisena. Todettiin, että ehdokkaat nostivat maahanmuuttotaustaisiin liitetyistä aiheista esille erityisesti kotouttamisen, monikulttuurisuuden ja rasismin. Omasta maahanmuuttotaustasta kertominen ajateltiin edustusväitteeksi deskriptiivisen edustuksen näkökulmasta. Huomioitiin että itseen viitattiin vain harvoin maahanmuuttotaustaisiin liitetyillä substantiiveilla. Tutkimuksessa huomattiin, että myös omasta aiemmasta toiminnasta maahanmuuttotaustaisten asioiden hyväksi kerrottiin odotusten vastaisesti suhteellisen harvoin. Näiden kolmen edustusväitteen kategorioita ajateltiin voitavan hyödyntää muissakin poliittista edustusta edustusväitteiden avulla tarkastelevissa tutkimuksissa. Arvioitiin, että niitä voitaisiin käyttää myös vaalikampanjoinnin argumentoinnin suunnittelussa.