Katujen sulanapitojärjestelmät : ei pelkkää tuhlausta - Nikkola, Joonas (2020)
Case-tutkimus tehtiin Jyväskylän Energialle eli nykyiselle Alvalle ja sen tavoitteena oli tutkia kaukolämmöllä toteutetun sulanapitojärjestelmän eli talvisen katulämmityksen hyötyjä, erityisesti epäsuoria hyötyjä ja pyrkiä muuttamaan näitä euromääräisiksi. Taustalla oli pyrkimys perustella sulanapidon kalliita kustannuksia Jyväskylän Energian mahdollisille asiakkaille. Tämä tehtiin vertailemalla sulanapitojärjestelmän ja perinteisen talvikunnossapidon kustannuksia, sillä sulanapitojärjestelmä myötä suurin osa näistä voidaan välttää, ja huomioimalla myös sulanapitojärjestelmästä koituvat säästöt ja muut hyödyt. Ensin perehdyttiin jo olemassa oleviin lähteisiin sulanapitojärjestelmistä. Sen jälkeen selvitettiin sulanapidon ja perinteisen talvikunnossapidon kustannukset. Tämän jälkeen selvitettiin hyötyjä ja mielipiteitä haastattelemalla Jyväskylän Energian sulanapidon asiakkaita. Tutkimuksessa haastateltiin li-säksi 30 henkilöä vähittäiskauppojen yrityksistä, jotka toimivat Jyväskylän sulanapidetyssä kävelykeskustassa ja sen välittömässä läheisyydessä. Nämä haastattelut tehtiin siksi, että läheskään kaikki sulanapitojärjestelmästä koituvat hyödyt eivät mene sulanapidon suorille asiakkaille. Sulanapidon ja perinteisen talvikunnossapidon kustannusten selvittämisessä oli vaikeutensa, mutta kohtuullisen hyvä arvio saatiin muodostettua yhdistelemällä eri keinoja. Sulanapidon hinnan todettiin olevan hieman yli kaksinkertainen perinteiseen talvikunnossapitoon (noin 6€ /m2 /vuosi) nähden ja vastaavasti tapauksissa, joissa kaupunki kattoi osan kustannuksista, sulanapito maksoi asiakkaalle noin kolmanneksen enemmän. Sulanapidolla saavutetaan korkeampi palvelutaso ja lisäksi sillä todettiin olevan useita muita hyötyjä, joista euromääräisesti merkittävimmät olivat siivouskustannusten aleneminen ja vähittäiskaupan liiketoiminnalle koituvat hyödyt. Tutkimus antoi viitteitä, että sulanapito voi olla kannattavaa asiakkaan näkökulmasta kaupunkien kävelykeskustoissa tai alueilla, joilla on muuten erittäin paljon kevyttä liikennettä ja/tai kaupallista toimintaa. Muissa tapauksissa sulanapidon hyödyillä ei kyetty perustelemaan sen kalliimpaa hintaa.