Responsible investing in Europe and the U.S. : comparison on asset managers’ exclusionary criteria and engagement activities - Saari, Suvi (2020)
Vastuullinen sijoittaminen sekä ESG näkökulmien sisällyttäminen sijoituspäätösten tekoon on nostanut suosiotaan sekä sijoittajien että salkunhoitajien parissa. ESG-termi tulee englanninkielisistä sanoista environment, social ja governance, jotka viittaavat ympäristöön, yhteiskuntaan sekä yrityshallinnollisiin näkökulmiin. Vaikka näiden näkökulmien huomioonottaminen on joskus nähty olevan mahdollisesti haitallista sijoitusten tuottonäkymien kannalta, on tuo näkemys pitkälti unohdettu ja nykyisin meillä on paljon todisteita siitä että vastuullinen sijoittaminen on vahvasti linkitetty positiivisesti sekä sijoitusten tuottavuuteen että riskien parempaa hallinnointiin. Varainhoitajat ovat kilpaa julkistamassa uusia ESG-näkökulmat huomioon ottavia rahastoja, ja voidaankin varmasti jo todeta että vastuullinen sijoittaminen on tullut jäädäkseen, eikä vain vaihtoehtoisena sijoitusmuotona, vaan valtavirran keinona täyttää varainhoitajien ensimmäinen ja kaikkein tärkein tehtävä; tuottojen maksimointi. Nyt kun sijoitussektori on siirtynyt vahvasti vastuullisen sijoittamisen pariin, olisi mielenkiintoista nähdä ovatko jotkut tietyt vastuulliselle sijoittamiselle ominaiset tavat suositumpia tai yleisempiä kuin toiset. Entä onko näissä eroa jos verrataan eurooppalaisia ja pohjoisamerikkalaisia varainhoitajia?