Conserving ecological networks in the context of urban expansion : Siberian flying squirrel in Jyväskylä - Kosma, Maari (2020)
Ihmistoiminnan aiheuttamat maankäytön muutokset ovat suurin syy monimuotoisuuden häviämiseen. Kaupungistumisella on jatkuvasti kasvava rooli ja se edistää merkittävästi elinympäristöjen häviämistä ja pirstoutumista. Biodiversiteetin häviämisen ehkäisemiseksi kokonaisheikentymättömyys -periaatetta perustuen lievennyshierarkiaan (välttäminen, vähentäminen, kompensaatio) on ehdotettu käytettäväksi ympäristövaikutusten arviointiprosessissa. Menetelmää käytetään yleensä vain paikallisella tasolla, hankekohtaisesti, huomioimatta useiden hankkeiden kumulatiiviset vaikutukset elinympäristöjen kytkeytyneisyyteen, joka on kuitenkin lajien pitkäaikaisen selviytymisen kannalta erityisen tärkeää. Tutkimuksen tarkoituksena oli soveltaa lievennyshierarkiaa maisematasolla spatiaalisten graafien avulla ja saavuttaa kokonaisheikentymättömyys kytkeytyneisyydessä kaupunkikehityksestä huolimatta. Tutkimusesimerkkinä käytettiin uhanalaista liito-oravaa (Pteromys volans) ja kymmentä Jyväskylän kaupungin suunnittelemaa maankäyttöhanketta. Liito-oravan ekologinen verkosto mallinnettiin spatiaalisten graafien avulla perustuen asiantuntijatietoon lajin elinympäristövaatimuksista ja käyttäytymisestä. Maankäytön vaikutukset verkoston kytkeytyneisyyteen ja tarvittavat toimenpiteet lievennyshierarkiassa selvitettiin skenaarioanalyysien avulla. Maankäyttö vähensi kytkeytyneisyyttä 3.2 %. Yksittäisten hankkeiden vaikutukset vaihtelivat ja jo yhden hankkeen välttäminen lähes puolitti kokonaisvaikutukset. Hankkeiden vaikutuksia voitiin vähentää turvaamalla verkostolle tärkeitä komponentteja hankealueilla. Kokonaisheikentymättömyys saavutettiin tunnistamalla ja kompensoimalla 14 uutta elinympäristölaikkua, jotka maksimoivat verkoston kytkeytyneisyyden. Tutkimus osoittaa, että spatiaalisia graafeja voidaan käyttää tunnistamaan ja priorisoimaan toimenpiteitä, joita tarvitaan elinympäristöjen kytkeytyneisyyden säilyttämiseksi ja siten tarjoamaan tärkeää tietoa luonnonsuojelulle ja maankäytön suunnittelulle.