Yhdestä monta : monen profiilin käyttö verkkoyhteisöissä - Räty, Venla (2020)
Monen profiilin käyttö tarkoittaa samaa kuin monen käyttäjätilin rekisteröiminen samaan verkkoyhteisöön. Ilmiölle ei ole kehittynyt selkeää termiä vuosien saatossa. Käytännössä profiili ilmenee yhteisössä mm. keskustelutyylin, käyttäjätunnuksen ja käyttäjäprofiilisivun kautta. Profiilit voidaan jakaa tosi- ja valeprofiileihin sen mukaan, miten totuudenmukaisen kuvan ne antavat käyttäjästään. Anonyymit profiilit sisältävät ominaisuuksia kummastakin tyypistä. Toisten käyttäjien profiileja voidaan myös kaapata osittain tai kokonaan. Verkkoyhteisöjen historiassa valeprofiilit ovat olleet yleisempiä moniprofiilisilla käyttäjillä kuin muun tyyppiset profiilit. Kirjallisuuskatsauksen perusteella moniprofiilisuutta on hyödynnetty hyvin sekalaisiin asioihin. Valeprofiileja on käytetty leikkiin, sääntöjen kiertämiseen, oman identiteetin etsintään, huijaamiseen sekä häiriköimiseen. Tosi- ja anonyymiprofiileilla on mm. jaoteltu puheenaiheita profiileittain tai vältelty toisia käyttäjiä. Sama näkyi Fark.com:ssa 2009 ja 2019 tätä tutkielmaa varten toteutetuissa kyselyissä. Vuosituhannen vaihteeseen saakka moniprofiilisuutta toteutettiin enemmän käsityönä luomalla profiileja yksittäin. Sosiaalinen media mahdollisti suuremmat verkkoyhteisöt ja suuremman määrän helposti luotavia profiileja. Nykyään ohjelmallisesti luodut valeprofiilit ovat iso ongelma. Myös moniprofiilisuuden tutkimus on siirtynyt yksittäisistä tapauskuvauksista ja filosofisemmasta pohdinnasta siihen, miten moniprofiilisia käyttäjiä tunnistetaan helpommin.