Kriittinen teoria ja mediakulttuuri - Lahti, Sakari (2020)
Pro gradu-tutkielmassani tarkastelen valitsemiani Iltalehden kirjoituksia Frankfurtin koulukunnan tarjoaman kriittisen teorian valossa. Koulukunta on tunnettu poliittisesta kantaaottavuudestaan, sekä pyrkimyksestä muuttaa yhteiskuntaa inhimillisempään suuntaan. Hyödynnän tässä työssä erityisesti Max Horkheimerin, Erich Frommin ja Herbert Marcusen teoretisointeja. Tutkielma on laadullinen tutkimus. Tarkastelussani käytän löyhästi elementtejä aikalaisdiagnoosista, sekä kriittisestä diskurssianalyysista. Tarkastelun kohteena toimivat pääasiassa Iltalehdestä poimitut kirjoitukset. Tutkielman keskeinen teesi on, että media pystyy muovaamaan massojen ajattelua tavalla, joka on markkinataloudelle edullinen, mutta ihmiselle itselleen haitallinen. Esitän tässä työssä, että medialla on kolme keskeistä funktiota osana yhteiskunnallista kontrollia. 1.) Sen pitää luoda jatkuvasti uusia tarpeita, jotta kulutus kasvaisi. 2.) Se tekee vaarattomaksi vallitsevaan markkinatalouteen kriittisesti suhtautuvia voimia. 3.) Se luo ihannetta yhteiskunnallisesti toivotusta subjektista. Pyrin tuomaan esille, miten nämä funktiot ilmenevät käytännön tasolla, havainnollistamalla niitä Iltalehden kirjoituksilla.