Mismatch negativity in musical context - Liikala, Lari (2020)
Auditorinen poikkeavuusnegatiivisuus on elektroenkefalografilla (EEG) mitattavissa oleva negatiivinen aivovaste, jonka ajatellaan toimivan merkkinä aivojen suorittamalle automaattiselle äänenerottelulle. Tässä tutkielmassa esitellään lyhyesti poikkeavuusnegatiivisuus eri modaliteeteissa, sen neuraalisten generaattorien sijainti aivoissa, poikkeavuusnegatiivisuuden syntyyn liittyviä hypoteeseja sekä kuinka sitä voidaan mitata. Teoreettisen osuuden lisäksi tutkielmassa järjestettiin käytännön koe, josta muodostui myös käytännön pohja tieteelliselle tutkimukselle. Kokeeseen osallistui 11 minimaalisen tai amatöörita- son musikaalisen osaamisen omaavaa osallistujaa. Heidän aivotoimintaa mitattiin EEG-laitteella, tarkoituksena selvittää havaitseeko poikkeavuusnegatiivisuusmekanismi eri tasoisilla voimakkuuksilla moduloidut poikkeavat ärsyk- keet ns. vakioärsykkeistä. Osallistujille esitetyt poikkeavat ärsykkeet poikkesivat vakioärsykkeistä kuudella eri tavalla, joista jokainen esitettiin kolmella eri voimakkuustasolla: sävelkorkeus, sijainti, voimakkuus, “slide”, ääniväri ja rytmi. Kokeessa osoitettiin, että sävelkorkeuden, sijainnin, voimakkuuden ja “slide”:n osalta aivovasteet poikkesivat tilastollisesti merkittävästi vakioärsykkeistä.