Arvon yhteisluonti jakamistalouden alustoilla - Järvinen, Janica (2020)
Tämä tutkielma käsittelee arvonluontiprosessia jakamistalouden alustojen kontekstissa. Tutkielma toteutettiin systemaattisena kirjallisuuskatsauksena alan tieteellisestä kirjallisuudesta. Kirjallisuuskatsauksen aineiston keruussa hyödynnettiin muun muassa elektronisia kirjastoja, alan aikakausilehtiä sekä konferenssijulkaisuja. Tutkielman tavoitteena oli selvittää vastaus tutkimuskysymykseen: ”Millainen arvonluontiprosessi jakamistalouden alustoilla on?” Lisäksi haluttiin selvittää, miksi juuri kyseinen arvonluontiprosessi sopii jakamistalouden asettamaan ympäristöön sekä millaiset erityispiirteet ovat jakamistalouden alustoille ominaisia. Tutkielman tarkoituksena oli tuottaa arvokasta tietoa jakamistalouden alustojen ja niillä tapahtuvan arvonluontiprosessin välisestä yhteydestä niin tieteellisen yhteisön näkökulmasta kuin jakamistalouteen liiketoimintaansa pohjaavien yritystenkin kannalta. Tutkielmassa perehdyttiin jakamistalouden, jakamistalouden alustojen, digitaalisten alustojen, arvon, arvonluontiprosessin sekä arvon yhteisluonnin ja -tuhoamisen käsitteisiin. Lisäksi tutkielmassa vertailtiin jakamistalouden läheisiä ilmiöitä ja ilmiöiden eroja suhteessa toisiinsa sekä perehdyttiin tarkemmin arvonluontiprosessiin jakamistalouden alustojen kontekstissa. Olemassa olevan kirjallisuuden pohjalta tunnistettiin jakamistalouden alustojen arvonluontiprosessin peruselementit ja elementtien väliset suhteet, joita kuvaamaan tutkielmaan luotiin havainnollistava mallinnus. Tutkielman johtopäätöksenä jakamistalouden alustojen arvonluontiprosessin todettiin noudattavan arvon yhteisluonnin mallia. Kirjallisuuden pohjalta jakamistalouden alustojen erityispiireiksi tunnistettiin niiden perustavanlaatuinen tarkoitus mahdollistaa ja helpottaa vertaisten välistä vuorovaikutusta sekä korvata perinteiset markkinatalouden roolitukset kuluttajia osallistavalla vertaisten välisellä liiketoiminnalla. Arvon yhteisluonnin mallin todettiinkin sopivan jakamistalouden alustojen luomaan ympäristöön erityisen hyvin ilmiöiden samankaltaisen interaktiivisen ja osallistavan luonteen ansiosta.