Comparison of two laboratory developed PD-L1 assays with clinically approved Ventana SP142 assay and prognostic significance of PD-L1-positivity and immune cell densities in triple-negative breast cancer patients - Lehto, Niina (2020)
Kolmoisnegatiivinen rintasyöpä (TNBC) kattaa 10–15 % kaikista rintasyövistä. TNBC:ssä kasvaimen soluissa ei ole hormonireseptoreita eikä HER2-onkogeeni ole monistunut, sairaus etenee nopeasti ja hoitovaihtoehtoja on vähän. Tämän takia TNBC:n ennuste on huono. Ensimmäinen immunologinen lääkevalmiste on hiljattain hyväksytty PD-L1-positiivisen TNBC:n hoitoon. Lääke inhiboi PD-1/PDL1 reittiä ja on parantanut huomattavasti TNBC-potilaiden selviytymistä. Kliiniseen käyttöön on hyväksytty myös immunohistokemiallinen (IHC) menetelmä, Ventana SP142, jonka avulla voidaan löytää tästä hoidosta mahdollisesti hyötyvät PD-L1- positiiviset TNBC-potilaat. Tässä työssä vertasimme kahta laboratoriossa kehitettyä PD-L1 IHC-menetelmää kaupalliseen Ventana SP142 menetelmään. Määritimme myös kasvainnäytteistä T-lymfosyyttien ja makrofagien määrän sekä selvitimme QuPath-sovelluksen mahdollisuuksia PD-L1:n määrittämisessä. Aineistoon kuului 113 TNBC-potilaan kasvainnäytettä Keski-Suomen Biopankista. Selvitimme myös PD-L1-positiivisuuden ja tulehdussolumäärien ennustemerkitystä TNBC-potilailla. Huomasimme, että tulehdussolujen PD-L1-positiivisuus erosi merkittävästi menetelmien välillä. Visuaalisen ja digitaalisen analyysin tulokset poikkesivat myös toisistaan. Tulehdussolujen suuri määrä oli yhteydessä TNBC-potilaiden parempaan ennusteeseen mutta PD-L1-positiivisuudella ei ollut vaikutusta. Standardin IHC-menetelmän määrittäminen sekä hoidon spesifi kohdentaminen TNBC-potilailla vaatii lisää tutkimusta.