Avointen lähteiden tiedustelun tarkastelu tiedustelulakien näkökulmasta - Siljoranta, Sami (2020)
Tutkimuksen tavoitteena on selvittää mitä tiedustelulaeissa ja niiden esitöissä sanotaan avointen lähteiden tiedustelusta. Tutkimuksen tarkoituksena on myös kuvata lainsäädännön nykytila tässä kontekstissa. Tutkimuksen tutkimusmenetelmänä käytetään aineistolähtöistä sisällönanalyysiä. Tutkimuksen tuloksena muodostuu käsitejärjestelmä, joka kuvaa tiedustelulakien ja niiden esitöiden sisältöä informatiivisessa muodossa suhteessa sääntelemättömiin tiedonhankintakeinoihin. Lainsäädäntö ottaa hyvin neutraalisti kantaa avointen lähteiden tiedusteluun ja tietoverkkoja koskevaan toimintaan ylipäätään. Lainsäädäntöön tulisi jatkuvasti kohdistaa yksityiskohtaista tarkastelua, jotta se kykenee vastaamaan maailmassa vallitseviin ilmiöihin, kuten voimistuneeseen digitalisaatioon. Tutkimuksen tuloksista selviää myös se, kuinka avointen lähteiden tiedustelua käytetään tiedustelutoiminnan tukena, ohjaajana ja tehostajana.