”Häipyneet ovat nyttemmin isänmaalliset sotavalheet”. : kuutosten puheenvuorot eduskunnassa 1944 – 1945 - Sorri, Juho (2020)
Tutkin työssäni kuutosten eduskuntaryhmän puheenvuoroja eduskunnassa v. 1944 – 1945. Heidän eduskuntapuheenvuorojen tulkinnassa keskityn siihen, miten he käyttävät niissä historiaa. Tämä on osa heidän politisointiretoriikkaa, millä he pyrkivät jälkiviisaasti politisoimaan Suomen sota-ajan päätöksenteon. Näistä heidän historian tulkinnoista rakennan tulkintaa kuutosten käyttämästä historiapolitiikasta. Tarkoitan työssäni käyttämälläni historiapolitiikka-käsitteellä sitä, miten he tulkitsevat ja käyttävät tulkintojaan historiasta poliittisten tavoitteidensa saavuttamiseen. Puheenvuoroissaan kuutoset tuomitsevat voimakkaasti sodan ajan pakotetun ja näennäisen yhtenäisyyden. He vaativat sotavuosien poikkeussäädösten kumoamista ja virheellisen politiikan tuomitsemista. He väittivät, että Suomi on hävinnyt sodan ja on fasistien liittolainen.