Team of teams as distributed cognitive system : reflection through DiCoT - Merilehto, Juhani (2020)
Tässä tutkielmassa tutkitaan kirjallisuuskatsauksen keinoin käsitteitä hajautettu kognitio ja team of teams. Hajautettu kognitio perustuu ideaan, jossa kognitio ei tapahdu vain yksilön mielessä, vaan hajautuu sosiaalisissa interaktioissa, artefaktien avulla ja ajallisesti. Team of teams on ytimeltään tiimipohjainen, voimakkaasti hajautettuun päätöksentekoon ja yhteyksiin perustuva organisaatiomalli. Kuten tutkimus osoittaa, kumpikin käsite on laajentunut koskettamaan useita konteksteja viime vuosina. Kumpikin käsite on myös muuttunut koherentimmaksi erilaisten mallien ja viitekehysten muodossa. Kuitenkin laajempien organisaatiomallien ja hajautetun kognition yhdistäminen on ollut kirjallisuudessa vähäistä. Tämä tutkielma tuo lisää sisältöä kyseiseen kontekstiin reflektoimalla erityisesti Yhdysvaltojen armeijan Task Force:n käyttämää Team of Teams (Kuvio 2) organisaatiomallia hajautetun kognition näkökulmasta, käyttäen DiCoT-viitekehystä (Kuvio 4).