Success factors for on-demand platforms : a case study of online labor platforms - Kuusela, Suvi (2020)
Tämän pro gradu -tutkielman tavoitteena on tunnistaa tilausalustojen menestystekijät henkilöstönvuokrausalustojen kontekstissa tutkimalla kahta case-organisaatiota, jotka toimivat tilauksesta tapahtuvan työn mahdollistajina. Tilausalustat mahdollistavat palveluiden tilaamisen tarvittaessa nopealla aikataululla, kun asiakas kokee tarvetta. Nämä palvelut voivat vaihdella taksipalveluista henkilöstönvuokrauspalveluihin. Tilausalustat ovat mullistaneet perinteiset alat kuten edellä mainitut taksi- ja henkilöstövuokrauspalvelut ylivoimaisella nopeudellaan ja tehokkuudellaan. Yksi tunnetuimpia tällaisia alustapalveluita on Uber, joka mahdollistaa taksipalveluiden tarjoamisen tilausalustaa hyödyntämällä. Vaikka palveluiden tilaaminen sovellusten kautta on yleistynyt, valtaosa alustojen tarjoajista kohtaa haasteita yrittäessään menestyä. Tästä syystä menestystekijöiden tunnistaminen on toteuttamiskelpoinen aihe tutkia. Tämä tutkimus tarjoaa koottua informaatiota tilausalustojen palveluntarjoajille siitä, kuinka menestyä. Tutkimus tehtiin muodostamalla ensin kirjallisuuskatsaus. Tämän jälkeen toteutettiin empiirinen kvalitatiivinen monitapaustutkimus keräämällä case-organisaatioista tietoa verkkolähteistä. Case-organisaatioita olivat Coople ja Jobandtalent, jotka ovat menestyviä eurooppalaisia verkkotyöalustoja. Organisaatioilla on samalainen kasvupolku samalla toimialalla ja niitä voidaan luonnehtia tarkemmin tilaushenkilöstöalustoiksi, jotka fasilitoivat tilauksesta tapahtuvaa työtä. Tutkimuksessa tunnistettiin kahdeksan erilaista menestystekijäkategoriaa, joista jokainen koostuu vaiheista menestyksen saavuttamiseksi kategorian sisällä. Tilausalustan yleinen menestys johtuu onnistumisesta useassa näistä kategorioista ja hyvästä teknisestä pohjasta, joka tukee kasvua muilla osa-alueilla. Tutkimus ehdottaa kattavaa viitekehystä tilausalustojen menestykselle.