Affektiivinen sitoutuminen muutokseen ja ammatillinen toimijuus teknisellä ja sosiaalialalla - Valtamäki, Saimi (2020)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, millä tavalla ammatillinen toimijuus ja affektiivinen muutokseen sitoutuminen näyttäytyvät henkilöstön arvioimina. Lisäksi selvitettiin, onko henkilöstön arvioissa eroa teknisen alan ja sosiaalialan välillä. Tutkimuksessa selvitettiin myös, miten ammatillisen toimijuuden ulottuvuudet vaikuttaminen työssä, työkäytäntöjen kehittäminen ja ammatillisen identiteetin neuvottelu ovat yhteydessä affektiiviseen muutokseen sitoutumiseen. Tutkimuksessa hyödynnettiin Tunnetoimijuus organisaation muutoksessa (TUNTO) sekä KOE!Digi -tutkimus- ja kehittämishankkeiden aineistoja (N = 284), jotka on kerätty sähköisellä kyselylomakkeella kahdesta keskisuuresta organisaatiosta. Aineistoa analysoitiin määrällisin menetelmin käyttämällä Studentin t-testiä, Spearmanin ja Pearsonin korrelaatiokertoimia sekä hierarkkista lineaarista regressioanalyysia. Tutkimuksessa havaittiin, että tutkimukseen osallistunut teknisen alan ja sosiaalialan henkilöstö arvioi ammatillisen toimijuutensa ja affektiivisen muutokseen sitoutumisensa melko korkeaksi. Sosiaalialan työntekijät arvioivat työkäytäntöjen kehittämisen, ammatillisen identiteetin neuvottelun sekä affektiivisen muutokseen sitoutumisen teknisen alan työntekijöitä korkeammaksi. Molempien alojen esimiehet raportoivat muuta henkilöstöä korkeampaa ammatillista toimijuutta ja affektiivista muutokseen sitoutumista. Tulokset osoittivat, että ammatillisen toimijuuden ulottuvuudet ovat positiivisesti yhteydessä affektiiviseen muutokseen sitoutumiseen, kun taustamuuttujien vaikutus on huomioitu. Tulokset vahvistivat aiempaa käsitystä ammatillisen toimijuuden ja sitoutumisen yhteydestä. Tulokset loivat uutta tietoa ammatillisen toimijuuden ja affektiivisen muutokseen sitoutumisen esiintymisestä teknisellä ja sosiaalialalla. Lisäksi tulokset vahvistivat aiempaa tutkimustietoa ammatillisen toimijuuden ja affektiivisen muutokseen sitoutumisen kontekstisidonnaisuudesta. Jatkossa on tarpeen selvittää tarkemmin, mistä alojen väliset erot johtuvat ja millaiset toimintatavat ja rakenteet edistävät ammatillisen toimijuuden ja affektiivisen muutokseen sitoutumisen kehittymistä.