LBSD evaluointi bisnesympäristössä - Ruotsalainen, Jenna (2020)
Monien laajamittaisten yhteiskunnallisten ja teknologisten muutosten keskellä tarvitaan lähestymistapoja, joissa kunnioitetaan inhimillisiä arvoja ja tarpeita, jotka kykenevät integroimaan useita näkökulmia tekniikan suunnitteluun. Yksi vaihtoehtoinen lähestymistapa teknologian suunnittelussa on ihmisiin ja sosiaalisiin arvoihin sekä yhteistyöhön ja suunnittelun vastuullisuuteen perustuva ihmislähtöinen elämänmuototutkimusmetodi, Life-Based Service Design (LBSD tai LBD). Ihmislähtöistä suunnittelua tarvitaan erityisesti suunnitellessamme uusia tieto- ja viestintätekniikoita. Life-Based Design-lähestymistavassa määritellään ensisijaisesti kohteen elämänmuoto eli kohde, johon kehityssuunnitelmaa määritellään. Tässä tutkimuksessa tutkitaan, kuinka elämänmuotolähtöinen suunnittelu (LBSD) voi auttaa bisnesympäristössä käytettävän digitaalisen käyttöliittymän käytettävyyden parantamisessa. Tutkimuksen tuloksena luodaan LBSD-menetelmän avulla teoreettinen viitekehys, jota voidaan hyödyntää tulevaisuuden käyttöliittymän jatkokehityksen projekteissa. Viitekehyksen avulla vastataan siihen, kuinka elämänmuotolähtöinen suunnittelu, Life-Based Service Design, metodina voi tukea käyttöliittymän kehitysprojektin onnistumista, mitä asioita tulee ottaa huomioon kehitystyössä ja mitä sudenkuoppia tulee välttää. Tutkimuksen kohdeorganisaationa toimii yritys, jonka keskitetty asiakaspalvelukeskusta vastaa koko Suomen yritys- ja kuluttaja-asiakaspalvelusta sekä käyttää päivittäisessä työssään digitaalisia tehtävänhallintatyökaluja. Tässä tutkimuksessa keskitytään nimenomaan yhteen pääjärjestelmään. Tutkimuksen tuloksena muodostettua teoreettista viitekehystä voidaan hyödyntää tutkitun käyttöliittymän jatkokehityksessä sekä muissa vastaavissa asiakaspalvelun rajapintoihin keskittyvissä järjestelmissä. Tutkimuksen tulokset muodostuvat katsauksesta aiheen kirjallisuuteen ja haastattelulla kerätystä empiirisestä aineistosta.