Liiketoimintatiedon hallintajärjestelmät tiedolla johtamisen työkaluna asiantuntijaorganisaatiossa - Tähtinen, Jenny (2020)
Liiketoimintatiedon hallinta sekä tiedolla johtaminen ovat olleet tutkimuksessa sekä liiketoiminnassa viimevuosina pinnalla. Myös asiantuntijaorganisaatiot ovat olleet organisaatio- ja johtamistutkimuksen segmenttinä jo 1960-luvulta lähtien. Tämän pro gradu -tutkielman tavoitteena on lisätä yleistä ymmärrystä liiketoimintatiedon hallintajärjestelmien hyödyntämisestä asiantuntijaorganisaation tiedolla johtamisen työkaluna. Tutkimuksessa määriteltiin keskeisimmät käsitteet aiemman tutkimuksen pohjalta ja tähän perustuen empiirinen osio suoritettiin tapaustutkimuksena suomalaisessa ohjelmistoalan yrityksessä. Tapaustutkimuksen pohjalta todettiin, että asiantuntijaorganisaation asiantuntijaresurssikeskeinen sekä usein projektiluontoinen liiketoiminta asettaa tiedolla johtamiselle omat erityisvaatimuksensa. Asiantuntijaorganisaation johdolle oleellista oli seurata projektien ja asiakkuuksien kannattavuuden lisäksi asiantuntijaresurssien työskentelyä, kuormittumista ja osaamistasoa sekä muun muassa henkilöstötyytyväisyyttä. Liiketoimintatiedon hallinnan työkaluja hyödynnettiin myös mahdollisten poikkeusten, kuten työuupumuksen tunnistamiseen. Lisäksi mahdollisuuksia esimerkiksi työntekijäpoistuman ennustamiselle oli tunnistettu. Tutkielmassa esitettyjä tuloksia voidaan hyödyntää asiantuntijaorganisaation tiedolla johtamisen tarpeita tunnistettaessa sekä liiketoimintatiedon hallinnan työkaluja kartoittaessa.