Quark mass renormalization in perturbative quantum chromodynamics in light-cone gauge - Tevio, Mirja (2020)
Kvanttiväridynamiikan häiriöteoriassa esiintyvät virtuaaliset häiriöt tuottavat äärettömyyksiä, jotka ilmenevät integroidessa virtuaalisen hiukkasen liikemäärän suhteen. Äärettömyydet poistetaan renormalisaatioksi kutsutulla menetelmällä. Tässä tutkielmassa renormalisoidaan valokartiomitassa kvarkkipropagaattoria, joka sisältää häiriön gluonisilmukan muodossa. Valokartiomitta on todettu hyödylliseksi käsiteltäessä DGLAP evoluutioyhtälöitä sekä sen vuoksi, että se ei sisällä FaddeevPopov-aaveita. Kuitenkin laskut, joissa esiintyy valokartiomitan gluonipropagaattori, ovat haastavia gluonipropagaatorissa esiintyvän ylimääräisen navan vuoksi. Vaikuttaa siltä, että valokartiomitassa ratkaistuja kvarkin napamassaa sekä itseisenergiaa ei ole esitetty eksplisiittisesti kirjallisuudessa. Tässä tutkielmassa n ⋅ q napaa käsitellään Mandelstam–Leibbrandt-menetelmällä. Kvarkin itseisenergia lasketaan äärelliset termit mukaanlukien, ja sen avulla muodostetaan efektiivinen kvarkkipropagaattori. Efektiivisen propagaattorin napamassa lasketaan kertaluokassa g2s. Tulokseksi saatu napamassa vastaa kovariantin mitan tulosta. Kvarkin kenttä- ja massarenormalisaatio suoritetaan myös MS-skeemassa, ja saadut renormalisaatiotermit vastaavat kirjallisuudessa esiintyviä tuloksia.