Haluava, kykenemätön ja riskialtis : diskurssianalyysi Lääkärilehden sukupuolivähemmistöjen hoitoa käsittelevistä kirjoituksista - Uisma, Aino-Mari (2020)
Lääkärien tavat puhua sukupuolivähemmistöihin kuuluvista on jäänyt pitkälti tutkimuksen marginaaleihin. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli tarkastella tätä vähän tutkittua ilmiötä. Keskeiset kysymykseni olivat, miten lääkärit kirjoittavat sukupuolivähemmistöistä, ja millaisia hallintaan liittyviä diskursseja näissä kirjoituksissa on havaittavissa. Aineisto koostui kolmestatoista Lääkärilehden kirjoituksesta vuosien 2011 ja 2020 väliltä. Teoreettisen viitekehyksen keskiössä olivat hallinta, biopolitiikka ja medikalisaatio. Analyysissä muodostettiin kolme diskurssia - riskien, haluamisen ja kykenemättömyyden diskurssit. Nämä diskurssit tekivät näkyviksi sen, kuinka sukupuolivähemmistöjä pyritään hallitsemaan rakentamalla heistä päätöksiin kykenemättömiä, ei hoitoja tarvitsevia vaan haluavia, sekä itselleen että lääkäreille riskaabeleja potilaita. Tulokset tukevat aiempien tutkimusten havaintoja siitä, kuinka lääkärit lähestyvät sukupuolta normatiivisista, biologiaan pohjautuvista lähtökohdista käsin, mikä asettaa sekä lääkärit että potilaat haastavaan tilanteeseen.