Yksilön motiivit yrittäjyyteen sosiaalisen median kontektissa - Viherkoski, Ville (2020)
Edellisen vuosikymmenen aikana tapahtunut muutos teknologiassa on muodostanut yrittäjyydelle uusia alustoja. Toimiminen yrittäjänä sekä yrittäjyys, eivät ole enää sidonnaisia fyysisesti määrättyyn paikkaan, vaan yrittäjyyttä on mahdollista harjoittaa sosiaalisessa mediassa esimerkiksi omasta kodistaan. Tämän Pro Gradu -tutkielman tarkoituksena on perehtyä motiiveihin, joita yksilöillä on ilmennyt, heidän harjoittaessaan yrittäjyyttä sosiaalisessa mediassa. Tutkielmalla pyritään luomaan katsaus siihen, millaiset tekijät motivoivat aloittamaan yrittäjyyden sosiaalisessa mediassa. Tähän perehdytään yrittäjyysintentioiden synnyttäneiden tekijöiden ja minäpystyvyyden tunnistamisen avulla. Tutkielman päätutkimuskysymys on, mitkä ovat olleet motiivit yrittäjyyteen sosiaalisessa mediassa. Teoriaosuus tutkielmaan on koottu yrittäjyysintentioiden, yrittäjyyden sekä yrittäjyyden tutkimuksen aikaisemmista tutkimuksista. Teoriaosuudessa käydään lävitse motivaatio teorioita, joista tähän tutkimukseen valittiin Maslow´n tarvehierarkia, Frederick Herzbergin kaksifaktoriteoria, Victor Vroomin odotusarvoteoria sekä Douglas McGregorin teoriat Y ja X. Empiirinen tutkimus suoritettiin haastattelemalla kymmentä henkilö, jotka harjoittavat yrittäjyyttä sosiaalisessa mediassa. Tutkielman tulokset osoittavat, vapauden, työn muotoilun sekä mahdollisuuden tehdä yksilöä itseään kiinnostavaa työtä toimineen motivaationa yrittäjyyteen sosiaalisessa mediassa. Kyky tunnistaa omaa osaamistaan on myös toiminut motivaationa yrittäjyyteen. Yksilölle muodostuva vapaus vaikuttaa työhönsä on ilmiönä esiin nouseva teema tässä tutkimuksessa.