The landlord harassment during the Spanish property bubble - Barrones Galan, Antonio (2020)
Tämä Pro-gradu tutkielma tarkastelee yhtä kiinteistöalan ahdistelutyyppiä, asukkaiden ahdistelua, joka yleistyi Espanjan asuntojen hintakuplan aikana (vuosina 1996 – 2008). Asukkaiden ahdistelulla tarkoitetaan fyysistä tai psyykkistä väkivaltaa, jolla pyritään asukkaiden häätämiseen kodeistaan. Espanjan asuntojen hintakupla oli ajanjakso, jolloin Espanjan talouden perusta keskittyi kiinteistö- ja rakennusaloille. Ajanjaksolle oli tunnusomaista suuri talouden hintakupla, joka muodostui asuntoalalle hintojen ja kiinteistöluottojen nopean kasvun ja laajojen rakennushankkeiden kehittelyn myötä. Ajanjaksoa ei alkuun haluttu käsittää kuplaksi, vaan tätä näkemystä pidettiin poliittisena mielipiteenä, ei reaalitaloudellisena ilmiönä. Hintakuplat havaitaan useimmiten jälkikäteen, ja koska kyseessä on abstrakti taloustieteen termi, ilmiötä on vaikea rajata ja tutkia. Tässä työssä tutkitaan asuntojen hintakuplaa siihen liittyvän ongelmallisen ilmiön kautta: vuokralaisten ahdistelu Espanjan su- urkaupunkien gentrifikoituneilla historiallisten keskustojen alueilla. Blogissa “Las Abuelas del 7 de Ventorrillo” (7 Ventorrillo kadun isoäidit) kerrotaan yksityiskohtaisesti erityisesti vanhuksiin kohdistuvasta asukkaiden ahdistelutapauksesta. Sivustoilla asukkaat, “isoäidit”, kertovat kokemuksistaan kiinteistöyrityksen harjoittaman ahdistelun uhreina yrityksen ostettua heidän asuinrakennuksensa. Tapaus sijoittui Lavapiésin vanhaan kaupunginosaan vuonna 2007. Lavapiés on osa Espanjan pääkaupungin Madridin historiallista keskustaa, johon on jo pitkään kohdistunut voimakasta gentrifikaatiopainetta. Blogissa kuvatut vanhusten ensikäden kokemukset ovat käytännön esimerkki tilanteesta, jossa oikeus asumiseen oli ristiriidassa hintakuplan taloudellisten prioriteettien kanssa, sekä siitä, millaisena vanhukset kokivat asemansa suuren hintakuplan aikaan. Blogissa vanhukset kuvaavat pyrkimyksiään vastustaa talouselämän painostusta ja sitä, millaiset mahdollisuudet heillä oli säilyttää kotinsa, joissa he olivat asuneet suurimman osan elämästään. Opinnäytetyön teoreettinen tausta pohjautuu 1970-luvun Espanjan kaupunkien aktivismiin ja kaupunginosien yhdistysten poliittisiin liikkeisiin, jotka syntyivät diktatuurin aikana, jolloin vaikutusmahdollisuudet olivat muutoin vähäiset. 70-luvulla perustettujen, vanhojen kaupunkiyhdistysten poliittinen liikehdintä ei nykyisen demokratian vallitessa ole erityisen aktiivista, mutta ajanjaksoille on yhteistä toiminnan motiivit ja päämäärät; molemmissa on pyritty palauttamaan kaupunkilaisten osallistumismahdollisuuksia kaupunkien uudistamishankkeissa, sekä kyseenalaistamaan nykyiseen kaupunkisuunnitteluun liittyvän keinottelua, eli voitontavoittelun asettamista kaupunkien uudistamisen tärkeimmäksi tavoitteeksi.