Onko talitiaisen (Parus major) persoonallisuuden ja makuherkkyyden välillä yhteyttä? - Salmi, Tuuli-Susanna (2020)
Luonnossa esiintyvä vaihtelu yksilöiden välillä vaikuttaa suoraan eliöiden kelpoisuuteen ja niiden evoluutioon. Käyttäytymisessä havaittavaa yksilökohtaista vaihtelua kutsutaan persoonallisuudeksi. Persoonallisuus muodostaa yksilölliset rajat käyttäytymisen joustavuudelle, ja eläin reagoi ajasta ja tilanteesta riippumatta aina oman persoonansa viitekehyksessä. Toisaalta myös yksilön aisteissa esiintyy vaihtelua, joka asettaa reunaehtoja eläimen kyvylle havainnoida ympäristöään. Esimerkiksi makuaisti säätelee ravinnon valikoimista ja hallitsee kokemuksia ravintokohteista. Luonnossa monet eliöt hyödyntävät karvaalta maistuvia kemiallisia yhdisteitä puolustusstrategianaan, ja makuaistin avulla saalistaja kykenee havainnoimaan ja välttämään haitallisen saaliin. Tutkimuksessani halusin selvittää persoonallisuuden ja makuherkkyyden yksilövaihteluiden yhteyttä toisiinsa. Tutkin myös persoonallisuuden säilymistä asiayhteydestä toiseen. Tutkimuslajinani käytin luonnonvaraisia talitiaisia (Parus major), joiden yksilövaihtelua testasin useassa persoonallisuuskokeessa sekä makuherkkyyskokeessa. Työni osoittaa, että talitiaisyksilöissä on paljon vaihtelua sekä niiden persoonallisuuspiirteissä että niiden karvaan maistamiskyvyssä. Yhteyttä persoonallisuuden ja makuherkkyyden välille ei kuitenkaan löytynyt, joten ne ovat todennäköisesti piirteitä, jotka kehittyvät erikseen.