Vaadittu pätevyys ohjelmistotuotepäällikön roolissa - Rämö, Olli (2020)
Ohjelmistotuotejohtaminen ja työntekijöiden roolit sen sisällä ovat murrosvaiheessa. Ohjelmistotuotejohtamisella on kiistattomia hyötyjä yrityksen liiketoimintaan, minkä vuoksi sitä tulisi kaikkien tuotteella liiketoimintaa tekevien yritysten harjoittaa. Tuotepäällikön rooli on murroksen myötä muuttumassa perinteisestä teknisestä asiantuntijuudesta kohti liiketoiminnan ja markkinan asiantuntijuutta. Tämän laadullisen tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, millainen on pätevä ohjelmistotuotepäällikkö työnantajan näkökulmasta. Tutkimuksessa kartoitettiin ohjelmistotuotepäällikön roolia, siihen liittyviä vastuita ja tehtäviä sekä niissä vaadittavaa osaamista. Tutkimuksessa aineistona käytettiin julkaistuja työpaikkailmoituksia, joissa etsittiin nimenomaisesti tuotepäällikköä ohjelmistoalalla toimivaan yritykseen. Sisällönanalyysin ja tulkinnan pohjalta saatiin muodostettua työnantajan näkemystä kuvaava esitys ohjelmistotuotepäällikön vaaditusta pätevyydestä työssään. Pätevyyden katsottiin olevan kooste muun muassa taitoja, tietämystä, henkilökohtaisia ominaisuuksia sekä kykyjä roolissa vaadittavien tehtävien suorittamiseen. Tuloksissa tuotiin esille myös ohjelmistotuotepäällikön vastuualueiden ja tehtävien välinen suhde. Lopuksi tuloksia peilattiin aiempaan kirjallisuuteen ja teoriaan aiheen tiimoilta. Tulosten perusteella voidaan todeta, että ohjelmistotuotepäällikön rooli liittyy vahvasti sidosryhmien välisen kommunikaation mahdollistamiseen ja kommunikaatiolla vaikuttamiseen. Hän on vastuussa useista tuotteeseen liittyvistä toiminnoista ja niiden johtamisesta liiketoiminnalliset ja toisaalta asiakkaan tavoitteet huomioiden. Vaadittu osaaminen on pitkälti kykyä selviytyä vastuualueisiin liittyvistä tehtävistä. Tehtäviä tukevia tietoja ja taitoja ovat muiden muassa vahva kommunikointi- ja vuorovaikutustaito ja menetelmätuntemus. Ominaisuuksiltaan ohjelmistotuotepäällikkö on analyyttinen ongelmanratkaisija, joka haluaa tuottaa innovatiivisia, asiakaslähtöisiä ratkaisuja. Häntä ohjaavat strategia, liiketoiminnan tavoitteet ja data, joiden käyttöä hän vaalii päätöksenteon tukena. Työnantajat vaativat osaamisen lisäksi joidenkin tehtävien osalta kokemusta, jota voidaan pitää eräänlaisena taitavuuden tason vaatimuksena.