Natural language processing In chatbot development : how does a chatbot process language? - Heikkilä, Arttu (2020)
Chatbotit ovat yleistyvä ratkaisu ihmisen ja tietokoneen väliseen vuorovaikutukseen. Tarve rakentaa ylläpidettäviä ja skaalautuvia keskustelevia ratkaisuja on kasvava, mutta ymmärrys perustavanlaatuisista teknologioista tarpeeseen on vähäistä. Tätä näkökulmaa tukee vähäinen kirjallisuus, yksinkertaistettujen alustaratkaisujen yleisyys, sekä ala-arvioisten chatbottien yleisyys. Tämä luo tarpeen ymmärtää ja kouluttaa, kuinka botit ovat pohjimmiltaan rakennettu. Tämä vie tarvittavan teorian lähemmäksi käytäntöä, joka tukee botin kehittäjää rakentamaan ylläpidettävää ja skaalautuvaa arkkitehtuuria. Tämä tutkielma tarkastelee niitä perustavanlaatuisia teknologioita ja konsepteja, jotka saavat tietokoneen ymmärtämään ihmistä. Tapaustutkimusta hyödynnetään ymmärtämään yksityiskohtaisesti, kuinka jokseenkin piilotetut tekstiprosessointitekniikat saavat chatbotin ymmärtämään puhetta. Tapaustutkimusta pohjustaa kirjallisuuskatsaus tekstiprosessoinnista ja niiden yhtymisestä moderneihin chatbotteihin. Yleisestä näkemyksestä tekoälyyn poiketen, chatbotit eivät ole monimutkaisia järjestelmiä. Moderni chatbot käyttää monia eri tekstiprosessointi ja koneälytekniikoita skaalautuvuuden ja suorituskyvyn saavuttamiseksi. Nämä ovat kuitenkin suhteellisen yksinkertaisia, ja tekninen ammattilainen pystyy helposti tekemään korjauksia ja muokkauksia näihin. Chatbot prosessoi käyttäjäsyötteen luonnollisen kielen prosessoinnin tekniikoilla, ja luokittelija luokittelee tuloksen ennalta määriteltyyn ’tarkoitukseen’. Toinen luokittelija antaa jatkotoimenpiteet, oli se sitten vastaus tai jokin muu. Tämänkaltaisin arkkitehtuurin ymmärtäminen tukee bottikehitystyötä, kun ongelmia tai tarpeita uusille ominaisuuksille ilmenee.