Pienryhmissä opiskelevien yläkoululaisten integrointi yleisopetuksen liikuntatunneille - Pekkanen, Simo (2020)
Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena oli selvittää, millaisia hyötyjä ja mahdollisia haasteita on pienryhmässä opiskelevien oppilaiden integroimisesta yleisopetuksen liikuntatunneille. Tutkielmassa oli tarkoitus myös selvittää syitä pienryhmässä opiskelemiseen ja liikunnanopettajien käyttämiä menetelmiä liikuntatunneilla. Haluttiin myös kartoittaa, millaisia kokemuksia liikunnanopettajana toimivilla henkilöillä on omassa koulutuksessa käymistään erityispedagogiikkaan liittyvistä opinnoista ja millaista yhteistyötä liikunnanopettajat tekevät erityisluokanopettajan, koulunkäynninohjaajan ja kodin kanssa. Tutkielma toteutettiin laadullisella tutkimusmenetelmällä haastattelemalla seitsemää liikunnanopettajana toimivaa henkilöä. Aineistoa analysoitiin kouluintegraation, opetuksen järjestämisen ja yhteistyön näkökulmista, joista myös teoreettinen viitekehys koostuu. Tulosten mukaan syinä pienryhmissä opiskeluun olivat etenkin erilaiset oppimisen ja tarkkaavaisuuden haasteet. Liikunnanopettajat eriyttivät opetusta käyttäen monipuolisesti erilaisia menetelmiä, jotta liikunnasta saatiin mielekästä kaikille oppilaille. Opettajat ajattelivat, että integraatio tarjoaa pienryhmäoppilaille tasa-arvoisen mahdollisuuden osallistua koko ikäryhmän mukana yhteisille liikuntatunneille. Integraation haasteina pidettiin alisuoriutumista ja häiriökäyttäytymistä isossa ryhmässä. Haastateltujen kokemusten mukaan koulutuksessa ei ole riittävästi vastattu siihen, millaista osaamista tarvitaan, kun toimitaan pienryhmässä opiskelevien oppilaiden kanssa, joilla on erilaisia tuen tarpeita. Yhteistyö eri tahojen kanssa nähtiin tärkeänä ja se koettiin toimivaksi.