Terrori-iskujen representaatiot television uutiskuvissa 2002–2019 - Kangas, Laura (2020)
Terrori-iskut ovat merkittäviä yhteiskunnallisia tapahtumia, jotka saavat osakseen myös huomattavan paljon huomiota uutisissa. Terrorismista on tullut erottamaton osa televisiouutisia viimeistään vuonna 2001 New Yorkissa tapahtuneen 9/11-iskun myötä. Siihen nähden terrorismia on tutkittu suomalaisen median osalta vähän. Lisäksi nyky-yhteiskunnassa on yhä enemmän visuaalisuutta ja kuvallisuutta, jolloin kuvan painoarvo kasvaa myös journalismissa. Uutiskuva on tehokas viestinnän väline, jolla voidaan välittää sekä informaatiota että tunteita, mutta toisaalta kuvan viestien tulkinta on usein monitahoista ja tiedostamatonta. Tässä tutkimuksessa tarkastellaan terrori-iskujen uutisoinnissa Yleisradion televisiouutisissa esiintynyttä kuvamateriaalia ja sen tuottamia representaatioita. Aineisto koostuu Ylen tv-uutiskuvasta vuosilta 2002- 2019. Analyysimenetelmänä on sisällönanalyysi. Aineiston analyysin perusteella terrori-iskuja käsittelevä televisiouutisten kuvamateriaali noudattaa pitkälti totuttuja konventioita, eikä uutisissa käytetty kuva ole merkittävästi muuttunut viimeisten 17 vuoden aikana. Eniten kuvassa esiintyvät toimijat, joiden representaatioissa korostuvat tiedonvälitys ja auktoriteettiasema. Väkivaltaa esiintyy terrori-iskujen uutiskuvassa vähän. Myös terrori-iskujen uhrit ja iskujen tekijät esiintyvät television uutiskuvissa vähän ja heidät esitetään etäältä katsojasta. Televisiouutisten kuvamateriaali terrori-iskuista ei välitä kuvaa terrori-iskuista mediatapahtumina, joihin liittyisi suurta draamaa. Televisiouutisissa käytetty kuva on väkivallan määrän kannalta maltillista ja tunteita välittävä kuva jää vähemmistöön.