ERP-järjestelmän kannattavuuden arviointi : case yliopistot - Pirttimäki, Emmi-Stina (2020)
ERP-järjestelmän käyttöönottoprosessi on yritykselle riskialtis, pitkä ja kallis toteuttaa sekä sen käyttöönotolla merkittäviä strategisia vaikutuksia yrityksen käytänteisiin. Jokaisella yrityksellä on erilaiset tarpeet ja vaatimukset ERP-järjestelmää kohtaan. Järjestelmätoimittajia ja järjestelmän toteutuksia on usein erilaisia. ERP-järjestelmien käyttöönottoprosesseista valtaosa myöhästyy tai ylittää budjetin. Näiden vuoksi oikean vaihtoehdon valinta on tärkeä vaihe hankintaprosessissa. Sopivimman vaihtoehdon valinnassa tulee olla huolellinen ja arvioida luotettavasti sen kannattavuutta yritykselle. Tutkielma kartoittaa, esittelee ja vertailee yleisimmin käytetyt investointilaskentamenetelmät, joita ovat nettonykyarvomenetelmä, sisäisen korkokannan menetelmä, takaisinmaksuajan menetelmä ja sijoitetun pääoman tuotto – menetelmä. Empiirisessä osassa pyrittiin kyselyn avulla selvittämään, onko organisaatioiden hankintaprosesseissa tehty kannattavuusanalyysiä ja käytettiinkö sen osana investointilaskentamenetelmiä. Itsenäisen hankkeen toteuttaneista puolet teki kannattavuusanalyysin ERP-järjestelmän taloudellisen kannattavuuden selvittämiseksi. Yhteishankkeeseen osallistuneet eivät tehneet kannattavuusanalyysiä, mutta kannattavuutta arvioitiin muilla tavoilla. Lisäksi selvitettiin, mitä hyötyjä ERP-järjestelmän käyttöönotolla arvioitiin olevan. Kyselyn vastaajat nimesivät yhteensä 26 hyötyä, joita on arvioitu uuden ERP-järjestelmän hankintaprosessissa. Nimetyistä hyödyistä suurinta osaa on mahdollista mitata ja arvioida siten hyödyn taloudellisen kannattavuuden määrää.