Kryptovaluuttojen kaupankäynti ja johdannaiset - Valkonen, Arttu (2020)
Kryptovaluutat levisivät kansainvälisesti yleiseen tietoisuuteen viimeistään vuoden 2017 lopulla, nopean kurssinousun seurauksena. Kyseistä nousua pian seuranneen kurssilaskun vuoksi aihepiiri menetti saavuttamansa aseman yleisenä mielenkiinnon kohteena. Tämän jälkeen kryptovaluutat ilmiönä onkin jatkanut kehittymistä ilman suurempaa mediahuomiota. Tässä kandidaatintutkielmassa tarkasteltiin kryptovaluuttojen kaupankäyntiä pörssien, ja markkinoilla olevien johdannaisinstrumenttien kautta. Muuttunut kaupankäyntiympäristö on tuonut uusia kaupankäynnin mahdollisuuksia, mutta myös haasteita kokemattomille sijoittajille. Kaupankäyntiympäristön ymmärrys on olennaista toimijoiden roolien sekä hinnanmuodostuksen mekanismin hahmottamisessa. Kirjallisuuskatsauksen tuloksina havaittiin markkinaympäristön kehittyneen huomattavasti viime vuosina. Monipuolistunut instrumenttitarjonta, sekä uudet sääntelyn alla toimivat pörssit ovat tehostaneet kaupankäyntiä ja mahdollistaneet ammattimaisen kryptovaluuttakaupankäynnin. Nykyään suurin osa kaupankäynnistä kohdistuu välittömän kaupan sijaan johdannaisiin.