Ruutuaikasovellusten käyttö lasten älypuhelinten käytön kontrolloinnissa - Hiltunen, Satu (2020)
Tämän tutkielman tarkoitus oli selvittää, miten vanhemmat kokevat ruutuaikasovellusten käytön lastensa älypuhelinten käytön kontrolloinnissa. Ruutuaikasovelluksilla viitataan erilaisiin valvonta- ja lapsilukkosovelluksiin, joiden avulla vanhemmat voivat seurata ja rajoittaa lapsensa älypuhelimen käyttöä. Ruutuaikasovellusten käyttöä tutkittiin teoreettisen kirjallisuuskatsauksen sekä empiirisen tutkimuksen avulla. Kirjallisuuskatsauksessa todettiin, että vanhemmilla on käytössään erilaisia mediakontrollistrategioita, joiden avulla voitiin kontrolloida lasten älypuhelinten käyttöä. Ruutuaikasovellusten todettiin kuuluvan tekniseen mediakontrollistrategiaan, mutta niitä todettiin käytettävän vain vähän eikä syitä tähän oltu laajasti tutkittu. Aiemman teknologian omaksumiseen ja käyttöön liittyvän tutkimuksen perusteella luotiin pohja tutkielman empiirisen tutkimuksen toteuttamiselle, jossa kartoitettiin ruutuaikasovellusten omaksumiseen ja käyttöön vaikuttavia tekijöitä sekä vanhempien kokemuksia ruutuaikasovellusten käytöstä. Empiirinen tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena tutkimuksena, johon kerättiin aineistoa teemahaastatteluin. Aineistoa varten haastateltiin yhdeksää alakouluikäisen lapsen vanhempaa, jotka käyttivät tai olivat käyttäneet jotain ruutuaikasovellusta lapsensa älypuhelimen käytön seurantaan tai valvontaan. Aineisto analysoitiin teemoittelun ja tyypittelyn avulla. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että ruutuaikasovelluksia käytettään ensisijaisesti lapsen älypuhelimen käytön rajoittamiseen, mutta sen lisäksi lapsen älypuhelimen käytön seurantaan ja lapsen älypuhelimen paikantamiseen. Vanhemmat kokivat ruutuaikasovellusten vastaavan hyvin heidän tarpeisiinsa, mutta eivät olettaneet ruutuaikasovellusten yksin ratkaisevan lasten älypuhelinten käytön kontrollointia. Ruutuaikasovellusten omaksumiseen ja käyttöön havaittiin vaikuttavan useita tekijöitä, joista tuloksissa korostuivat etenkin ruutuaikasovellusten hyödyllisyys ja niistä koettu hinta-arvo sekä lapsi, jonka älypuhelimen käyttöä haluttiin kontrolloida. Tutkimustulokset täydentävät aiempaa ruutuaikasovellusten tutkimusta tarjoamalla ruutuaikasovellusten käytöstä yksityiskohtaisempaa tietoa sovellusten loppukäyttäjien näkökulmasta. Tutkimustuloksia voidaan hyödyntää ruutuaikasovellusten kehittämiseen ja ne tarjoavat vanhemmille laajan katsauksen ruutuaikasovellusten käytöstä lasten älypuhelinten käytön kontrolloinnissa.