Minimipanoksella maksimihyöty : julkisorganisaatioiden jatkuvaa digitaalista innovaatiota kokonaisarkkitehtuurityön avulla - Tammela, Tiia (2020)
Tässä tutkimuksessa selvitettiin, millaista on moderni kokonaisarkkitehtuuri, joka tukee ja ohjaa julkisen sektorin organisaatioiden jatkuvaa digitaalista innovaatiota. Kenttätutkimuksen löydösten perusteella luodun viitekehyksen keskeiseksi ajatukseksi nostettiin kustannustehokkuus. Pyrittiin siis luomaan viitekehys, joka tarjoaisi minimipanoksella maksimihyödyt kokonaisarkkitehtuurityöstä erityisesti digitaalisten innovaatioiden kehittämisen näkökulmasta. Tutkimus toteutettiin kirjallisuuskatsauksen ja kenttätutkimuksen yhdistelmänä. Kirjallisuuskatsauksessa selvitettiin aiempi tutkimus liittyen julkisen sektorin digitaalisiin innovaatioihin, kokonaisarkkitehtuuriin ja jatkuvaan kehittämiseen. Näistä teemoista muodostettiin kenttätutkimuksen haastattelurunko. Haastattelut toteutettiin puolistrukturoituina yhden henkilön teemahaastatteluina ja kohdeorganisaationa toimivat Tampereen ympäryskunnat, sekä niiden muodostama yhteinen tietohallinto-organisaatio. Kenttätutkimuksella tunnistettiin, millaisia tuki- ja ohjaustarpeita julkisilla organisaatioilla on digitaalisten innovaatioiden ja jatkuvan kehittämisen saralla, ja millä tasolla niiden kokonaisarkkitehtuurityö on. Tuloksena muodostettiin viitekehys, jossa kuvataan mitä arkkitehtuurimenetelmän kuvauksia kannattaa hyödyntää digitaalisten innovaatioiden tukemiseen ja ohjaamiseen, mikäli tavoitellaan suurinta mahdollista hyötyä pienimmällä panoksella. Tämä soveltuu hyödynnettäväksi erityisesti pienille julkisille organisaatioille, kuten kunnille, joilla on jatkuva resurssipula ja säätöpaineita, eikä siten mahdollisuutta paneutua laajempaan kokonaisarkkitehtuurityöhön.