Ohjelmistotekniikan työkalujen tarjoamat näkökulmat kehitystyön tavoitteeseen ja mahdollisiin ratkaisuihin - Äyrämö, Sanna-Mari (2020)
Wernick ja Hall (2004) esittävät, että ohjelmistosuunnittelun työkalut toimivat eräänlaisina kognitiivisina linsseinä vaikuttaen suoraan siihen, miten suunnittelija hahmottaa käsillä olevan tehtävän tavoitteen ja sen mahdolliset ratkaisut. Kuhnilaisia käsitteitä soveltaen voidaan sanoa, että metodit ja työkalut sekä niiden käyttöönotto itsessään ilmentävät tietyllä alalla vallitsevan paradigman, eli tutkimusalakohtaisen matriisin, piirteitä. Tässä epistemologisesta näkökulmasta ohjelmistotekniikkaa tarkastelevassa opinnäytetyössä selvitettiin tapaustutkimuksen avulla sitä, miten ohjelmistokehittäjä kehitysprosessin mittaan eri työkaluja käyttäessään ymmärtää työskentelyn tavoitteen ja mahdolliset suunnittelu- ja toteutusratkaisut. Lisäksi tarkasteltiin sitä, kuinka eri työkalujen tarjoamien näkökulmien kanssa työskentely suunnittelu- ja toteutusprosessin myötä eteni. Tutkimuksessa eri työkalujen havaittiin asettuvan erityyppisiin, laajempaa kokonaiskuvaa täydentäviin rooleihin siten, että niiden voidaan tulkita osaltaan ilmentävän eheää paradigmaattista perustaa, jonka puitteissa ohjelmistoteknisiä suunnitteluongelmia voidaan tunnistaa ja ratkaista. Tulokset tukevat Wernickin ja Hallin (2004) tuloksia ja tulkintaa siltä osin, että alan käytännönhajoituksessa voitaisiin jo tunnistaa yhtenäisen paradigman, ja siten myös alan kypsymisestä kertovia normaalitieteen piirteitä.