The good, the bad, the confusing : Finnish businesses’ perceptions on climate compensations - Hildén, Laura (2020)
Yrityksiin kohdistuu ilmastonmuutoksen seurauksena lukuisia suoria ja epäsuoria riskejä. Lisäksi yritysten tärkeä rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä on viime vuosina laajasti tunnistettu. Yrityksiltä odotetaan päästövähennyksiä ja niiden tuotteiden toivotaan olevan ilmastoystävällisiä. Yritykset ovatkin omaksuneet kunnianhimoisia vastuullisuus- ja päästövähennysstrategioita vähentääkseen aiheuttamaansa ilmastokuormaa. Vapaaehtoiset ilmastokompensaatiot ovat yksi nouseva keino laskennallisen hiilineutraaliuden saavuttamiseen ja päästöjen mitätöimiseen. Yritykset eivät kuitenkaan vielä laajamittaisesti hyödynnä kompensaatioita, sillä kompensointiin koetaan liittyvän useita epävarmuuksia puuttuvien standardien ja yhteisten käytäntöjen vuoksi sekä vaihtelevalaatuisten kompensointipalveluiden vuoksi. Jaettua näkemystä kompensaatiopalveluiden käytöstä ei ole myöskään asiantuntijoiden tai päättäjien keskuudessa. Jos vapaaehtoisia kompensaatioita halutaan hyödyntää ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä mahdollisimman tehokkaasti, tulisi tietopohjaa ja yhteistä näkemystä uskottavasta kompensoinnista vahvistaa. Tämän tutkimuksen tavoite on osaltaan lisätä tietoa ja ymmärrystä aiheesta kuvaamalla, miten vapaaehtoisia päästökompensaatioita suomalaisyrityksissä tällä hetkellä käytetään. Lisäksi kuvataan yritysten asenteita ja epävarmuuksia kompensaatioihin liittyen ja pyritään tunnistamaan alaan liittyviä haasteita ja mahdollisuuksia. Tutkimusta varten haastateltiin 27:aa yritystä eri toimialoilta. Aineistonkeruumenetelmänä käytettiin puolistrukturoitua teemahaastattelua ja aineisto analysointiin sisällönanalyysin avulla. Tutkimus nojaa aiempaan kauppatieteelliseen strategiakeskusteluun asettaen aineiston ja tulokset osaksi laajempaa tutkimusperinnettä. Teoriaosio keskittyy erityisesti vastuullisuusstrategioihin sekä ympäristö- ja päästöjohtamiseen, mutta käsittelee myös kompensaatiomarkkinoita ja -keinoja. Tutkimuksessa huomattiin, että vapaaehtoisten ilmastokompensaatioiden käyttö on Suomessa vielä alkutekijöissään, vaikka yritykset ovatkin selvittäneet kompensaatiomahdollisuuksia. Syynä on insentiivien puute sekä epäluottamus kompensaatiopalveluita kohtaan. Kompensaatiokäytännöt vaihtelevat yrityskohtaisesti. Yritykset, jotka olivat jo ostaneet kompensaatioita, olivat kompensoineet pääasiassa jotakin tiettyä osaa yrityksen päästöistä. Monet haastateltavat totesivat, että kompensaatioiden avulla olisi periaatteessa mahdollista saavuttaa hiilineutraalius hyvin nopealla aikataululla.