MicroAlphatrossmikroaaltoionilähde ja sen ekstraktion tutkiminen simulaatioiden avulla - Kivekäs, Mikko (2020)
Tutkielmassani käsittelen uutta mikroaaltoionilähdettä MicroAlphatrossia ja tutkin simulaatioiden avulla ratkaisumahdollisuuksia ekstraktiojärjestelmässä ilmenneisiin ongelmiin. MicroAlphatross on Pelletron-kiihdyttimelle tuleva uusi negatiivinen heliumionilähde korvaamaan nykyisen Alphatross-lähteen. MicroAlphatrossin on kehitetty Jyväskylän yliopistolla ja sen kokeellisen kehityksen aikana on havaittu läpilyöntiä ekstraktiojärjestelmän elektrodien välillä. Kokeellisesti tätä ongelmaa on jo yritetty ratkaista, mutta ongelma ei ole poistunut. Simuloin IBSimu-simulaatiokirjaston avulla ionisuihkun kulkua MicroAlphatrossin ekstraktiossa. Simulaatioissa tarkastelen ionien ratoja, ionisuihkun virtaa ja emittanssia. Ratkaisua ekstraktiossa esiintyneisiin ongelmiin etsin muuttamalla ekstraktiogeometriaa. Simulaatioiden pohjalta ehdotan ratkaisuksi kasvattaa ekstraktiojärjestelmän einzel-linssin elektrodien välimatkoja 150% nykyisestä läpilyöntikestävyyden kasvattamiseksi. Ratkaisukeinon toimivuus pitää kokeellisesti testata ja ionilähde saattaa toimivaksi, jotta se voidaan ottaa käyttöön Pelletron-kiihdyttimelle.