Tietojärjestelmien vaatimustenhallinta sotilaskontekstissa - Rinne, Anni (2020)
Ohjelmistokehityksessä menestymisen edellytyksille luodaan merkittävä pohja vaatimusmäärittelyvaiheessa, joka ohjelmistoprojekteissa usein asemoituu projektin alkuvaiheeseen. Kuitenkin tutkimusten mukaan yleinen syy ohjelmistoprojektin epäonnistumiselle löytyy vaatimusmäärittelystä ja suurimmat haasteet koetaan työhön osallistuneiden kommunikaatiossa ja ymmärryksessä. Asiantuntijuus ja erikoisalat konteksteina näkyvät terminologiassa ja käytetyissä käsitteissä vaikuttaen valittuihin menettelytapoihin ja lopputuloksiin. Sotilaskontekstissa kokonaisvaltaisen vaikutuksen omaava suorituskyvyn käsitemalli ulottuu vaatimustenhallinnasta aina yksittäisen vaatimuksen tasolle saakka määrittävänä kehyksenä vaatimusten laadinnalle ja ilmaisumuodolle sekä rakenteelle. Suorituskyvyn käsitemalli sitoo samalla vaatimustenhallinnan ja suorituskyvyn elinjaksonhallinnan yhteen muokaten vaatimustenhallinnasta selkeästi muuta kuin ohjelmistokehitysprojektin yhden vaiheen. Tutkimuksessa tehdään eksplisiittiseksi terminologinen ja sisällöllinen eroavaisuus puolustushallinnossa käytössä olevan vaatimustenhallinnan (ml. vaatimusmäärittely) ja lähdekirjallisuuden pohjalta rakentuvan vaatimusmäärittelyn ja vaatimustenhallinnan välillä. Tutkimus toteutetaan julkiseen lähdemateriaaliin pohjautuvana käsiteanalyyttisena tutkimuksena, jossa tulkitaan vaatimusten-hallinnan käsitettä ja systematisoidaan sitä sotilaskontekstissa. Ymmärryksen kasvattaminen sotilaskontekstin vaikutuksista vaatimustenhallintaan ja vaatimusmäärittelyyn ohjelmistoprojekteissa selkeyttää sotilaskontekstin ja siviili-kontekstin välisiä eroavaisuuksia ja mahdollistaa osaltaan tulevaisuudessa näiden kahden kontekstin välisten raja-aitojen madaltamista parantaen onnistumisen edellytyksiä esimerkiksi puolustushallinnon hankinnoissa.