Terveydenhuollon käsitteiden esittäminen kuvakkeina : rajoitteet ja mahdollisuudet - Aholainen, Vesa (2020)
Kuvakkeita käytetään yleensä lisäämään tekstin informaatiosisältöä, vähentämään kognitiivista kuormitusta visuaalisen tiedon haussa tai mahdollistamaan informaation esittäminen rajallisessa tilassa. Yleensä kuvakkeilla esitetään yksinkertaisia toiminnallisuuksia tai helposti kuvakkeeseen yhdistettäviä ilmiöitä. Tässä pro gradu -tutkielmassa tutkittiin kyselytutkimuksella konkreettiseen ja abstraktiin luokkaan kuuluvien kuvakkeiden tunnistamista sekä käsitteen ja kuvakkeen arvioitua sopivuutta, kun kuvakkeilla pyritään esittämään terveydenhuollon uusia ja abstrakteja käsitteitä usean kuvan yhdistelmällä. Tuloksista havaittiin, että kuvakeluokkien väliset erot olivat tilastollisesti merkitsevät – myös käsitteiden tuttuus vaikutti kuvakeluokkien saamiin arvioihin. Konkreettisen kuvakeluokan kuvakkeet arvioitiin sopivan enemmän esitettyä käsitettä kuvaaviksi ja siihen kuuluviin kuvakkeisiin saatiin kokonaisvaltaisempia tulkintoja osakuvakkeiden yhdistelmistä.