Password usage, management, and perceptions of expert users - Temonen, Saku (2020)
Ihmisten tietoturva kautta maailman riippuu salasanojen varassa, mutta salasana todennusmenetelmänä toimii tarkoitetulla tavalla vain, jos käyttäjät noudattavat turvallisia salasanakäytänteitä. Siitä huolimatta tietoturvan kannalta heikot salasanat ovat yleisiä, koska salasanojen uudelleenkäyttö ja turvallisten käytänteiden kiertäminen on helpompaa kuin lukuisien monimutkaisten salasanojen muistaminen. Tämän käytettävyyden ja tietoturvan välisen ristiriidan ymmärtäminen on tärkeää, jotta salasanasta voidaan kehittää tietoturvan kannalta tehokkaampi todennusmenetelmä. Salasanojen laajasta tieteellisestä tutkimuksesta huolimatta on vielä epäselvää, mitkä kaikki tekijät vaikuttavat käyttäjien salasanojen käyttöön, hallintaan ja niihin liittyviin asenteisiin. Tämän tutkimuksen tavoitteena on tutkia tätä aukkoa tieteellisessä kirjallisuudessa tarkastelemalla asiantuntijakäyttäjien salasanojen käyttöä. Toteutetun empiirisen kyselytutkimuksen tarkoitus oli selvittää, onko kahden eri osaamisalueen omaavan asiantuntijakäyttäjäryhmän välillä merkittävää eroa salasanojen käytön, hallinnan ja asenteiden suhteen. Kyselytutkimuksen tulosten analyysin pohjalta vaikuttaa siltä, että tarkasteltujen ryhmien välillä on eroa eri tilityyppien tärkeyden tulkinnassa sekä salasanojen muistiinkirjoittamisessa.