Kohti tehokkaampaa tietotyötä : ylikuormituksen ja keskeytysten minimointi - Ala-Luhtala, Niko (2020)
Työtehtävien suorittaminen teknologian avulla on nykypäivänä usean työntekijän arkea. Teknologia on kasvattanut organisaatioiden ja työntekijöiden tehokkuutta. Teknologian avulla on voitu automatisoida useita manuaalisia työvaiheita. Teknologian käytöllä on myös negatiivisia seurauksia. Teknologia voi aiheuttaa työntekijällä teknostressiä, joka on teknologian käytöstä aiheutuvaa stressiä. Teknostressin negatiiviset vaikutukset vaikuttavat suoraan työntekijän työskentelyyn, esimerkiksi se voi alentaa työntekijän tehokkuutta. Mikäli työntekijän tehokkuus laskee, tästä kärsii niin yksilö kuin organisaatiokin. Tietotyöntekijän työarkeen vaikuttavat merkittävästä kaksi teknostressitekijää, jotka ovat kirjallisuuden mukaan keskeytykset ja ylikuormitus. Aikaisemmat teknostressitutkimukset ovat tunnistaneet teknostressin aiheuttajat sekä niiden hallintakeinot. Teknostressikontekstissa ei olla kuitenkaan tutkittu tehokkaita työtapoja. Tehokkaita työtapoja on tutkittu aikaisemmin niin henkilö- kuin organisaatiokontekstissa. Tämä tutkimus lähentää teknostressitutkimusten ja tehokkuutta käsittelevien tutkimusten kuilua. Tässä tutkimuksessa tutkitaan tehokkaita työtapoja sekä tapoja, joilla työntekijä voi ehkäistä ja hallita teknoylikuormitusta sekä keskeytyksiä, jotka tapahtuvat työympäristössä. Tutkimuksessa tuodaan esille ylikuormitusta ja keskeytyksiä aiheuttavat tekijät ja näiden tekijöiden aiheuttamat negatiiviset vaikutukset haastateltaviin. Tutkimuksessa tuodaan myös esille haastateltavien käyttämät teknostressin hallintakeinot sekä tehokkaiksi koetut työtavat. Tämän tutkimuksen tutkimuskysymykset ovat: 1. Kuinka työntekijä voi hallita teknologian aiheuttamaa ylikuormitusta sekä keskeytyksiä? 2. Kuinka työntekijä voi parantaa omaa tehokkuuttansa työympäristössä? 3. Mitkä ovat tehokkaita työtapoja? Tämän tutkimuksen aineisto hankittiin puolistrukturoidulla haastattelumenetelmällä. Tutkimuksen tulokset on julkaistu luvussa viisi. Tulososiossa tuodaan esille ylikuormituksen ja keskeytysten seuraukset sekä niiden hallintakeinot. Hallintakeinot jaettiin ongelma- ja tunnekeskeisiin hallintakeinoihin. Tulososiossa esitellään myös haastateltavien mielestä tehokkaat työtavat. Tutkimuksessa kävi ilmi, että haastateltavat kokivat tehokkaiksi työtavoiksi ongelmakeskeiset hallintakeinot.